Почесні громадяни Харківської області

Заходи та події

В Харкові відкрилася виставка Віктора Ковтуна «Там, де ми є»

У Харківському художньому музеї відкрилася виставка творів народного художника України Віктора Ковтуна «Там, де ми є». У церемонії відкриття експозиції взяли участь голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, Харківській міський голова Ігор Терехов, Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі, ректори харківських вишів, керівники обласних закладів культури, творча спільнота Харківщини.

У своєму виступі на відкритті виставки голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що одним з найважливіших напрямків роботи обласної ради є підтримка митців, які розвивають української культуру.

«Під час війни мистецтво стає потужною зброєю. Серед видатних творчих особистостей, які тримають творчий фронт, особливе місце належить автору виставки Віктору Ковтуну. У своїх картинах йому вдалось яскраво відобразити те жахіття, яке несе людству російській агресор. Водночас художник переконливо показав справжніх героїв, які боронять, як ми тепер розуміємо, всю Європу, та й весь світ, від хаосу агресії та жорстокості», - сказала Тетяна Єгорова-Луценко.
Віктор Ковтун повідомив, що на виставці представлено 150 картин, присвячених воєнному часу, а загалом їх в нього близько 300. «Після початку війни я працював у Харкові. Прилітали осколки, вибивало вікна, але найбільша проблема була знайти матеріали для роботи: полотно, фарби, зробити підрамник. Адже ми пам’ятаємо, що перші два тижні були проблеми навіть з хлібом.
Я продовжую працювати, це моя відповідь на російську агресію. Планую зробити в Харкові наступну виставку ще більшою, ніж ця. Я малював і малюю Харків, і коли війна, і буду після відродження міста», - запевнив художник.

Довідка: На виставці представлена добірка картин про Харків і тих, хто щодня ліквідовує наслідки спроб російського агресора перетворити місто на руїни. Зокрема, це картини «Капітан С. Білоус», «Полковник медичної служби Е. М. Хорошун», «Почесний харків'янин О. В. Волобуєв», «Центр рідного міста», «Метро», «Покровський собор», «Храм Жон Мироносиць», «Будинок зі шпилем».

Експозицію доповнюють артоб'єкти, зроблені з уламків російських ракет.

Твори Віктора Ковтуна зберігаються у Національному художньому музеї України; в музеях Харкова, Дніпра, Чернігова, Херсона, Львова, Чугуєва та інших музеях України та закордоння; у приватних колекціях України та багатьох країн світу.

2022 р. за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва присуджено премію ім. Б. Хмельницького.

Виставка триватиме з 13 березня по 21 травня.