Почесні громадяни Харківської області

Заходи та події

Співчуття!

Рада Почесних громадян Харківської області з великою скорботою повідомляє, що 12 квітня 2023 року на 83-му році життя помер Микола Іванович Панов

Микола Панов - Почесний громадянин Харківської області, видатний вчений-правознавець, доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, Заслужений діяч науки і техніки України.

Пішла з життя чудова, добра, чуйна людина, вчений, для якого наука була сенсом життя. Микола Іванович Панов вчений з великої літери, який володів унікальним мисленням, був видатним фахівцем, цілеспрямованим керівником і взірцем самовідданого служіння науці.

Народився Микола Іванович 7 серпня 1940 р. у с. Берека Первомайського р-ну Харківської обл. У 1966 р. закінчив Харківський юридичний інститут (нині — Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого). У 1965–1970 рр. працював слідчим прокуратури Чугуївського р-ну Харківської обл. З 1970 р. його життя і діяльність пов’язані з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, де він пройшов трудовий шлях від асистента до професора. З 1974 р. по 1981 р. — заступник декана заочного факультету, з 1987 р. по 2007 р. — проректор з наукової роботи, з 2000 р. по жовтень 2020 р. — завідувач кафедри кримінального права № 2, з жовтня 2020 р. – професор цієї кафедри.

Брав участь у розробці проєкту Конституції України, ряду проєктів постанов Пленуму Верховного Суду України, проєктів законів, зокрема «Про прокуратуру», «Про Національну поліцію», «Про нормативно-правові акти України», перебував у складі робочих груп Кабінету Міністрів України з розроблення проєкту Кримінального кодексу України та ін. Був експертом (1992–1997) напрямів «Торгівля людьми» і «Комп’ютерна злочинність» у рамках науково-дослідницької програми в межах українсько-американської співпраці між Національним інститутом юстиції Департаменту юстиції США та НАПрН України у сфері боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

У 1997–2000 рр. — заступник голови Експертної ради ВАК України з юридичних наук. З 2006 р. по 2007 р. — голова Експертної ради з юридичних наук Міністерства освіти і науки України; був членом консультативної ради Верховного Суду України та ін.

Член наукової ради наукового юридичного журналу «Вісник Національної академії правових наук України», редакційної ради журналу «Право України», редакційних колегій наукових видань «Проблеми законності», «Питання боротьби зі злочинністю», «Юридична наука», «Судова практика», «Вісник кримінального судочинства» тощо.

Микола Іванович – Заслужений діяч науки і техніки України, нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки та Премії імені Ярослава Мудрого, Заслужений професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Почесний громадянин Первомайського району Харківської області та м. Первомайський, Почесний громадянин Харківської області, Почесний працівник прокуратури, старший радник юстиції, відзначений численними відомчими та державними грамотами та нагородами.

Глибоко сумуємо з приводу смерті Миколи Івановича Панова. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Миколи Івановича. Світла пам’ять про нього буде завжди жити в серцях колег, учнів та друзів.

 

Рада Почесних громадян Харківської області