Децентралізація: найважливіше за липень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення, які ухвалив Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу чи долучитися до них.

Рішення та діяльність Парламенту

17 липня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому Проект Закону №9518 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану. Законопроєкт значно спрощує процедури призначення старости і створення старостинських округів. З 23 липня документ перебуває на підписі Президента України.

Нагадаємо також, що на підписі Президента є ще чотири важливих для місцевого самоврядування законопроєкти, ухвалені Парламентом раніше цього року:

• Закон, який повертає органам місцевого самоврядування право замовляти ремонти чи комплексне відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків (законопроєкт №10202) - на підписі з 27 лютого 2024 року.
  • Закон щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування (законопроєкт №7283), який передбачає, що порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах громад або окремих рішеннях місцевих рад – на підписі з 17 травня 2024 року.
  • Закон «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (законопроєкт №9559-д), який дозволяє органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони - на підписі з 25 червня 2024 року.
  • Закон «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254), який забезпечує право на участь в управлінні публічними справами, визначає правила проведення публічних консультацій, їхні терміни, форми та принципи – на підписі з 25 червня 2024 року.

18 липня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу, які відновлюють середньострокове планування місцевих бюджетів (законопроєкт №11131).

17 липня у Верховній Раді України народні депутати зареєстрували Проект Закону №11412 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад, який має на меті спростити співпрацю між громадами. Напередодні реєстрації проєкт закону представили та обговорили під час Конгресових слухань, організованих офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Автори законопроєкту планують рекомендувати Парламенту ухвалити його одразу за основу та в цілому і розраховують, що це може відбутися вже в серпні поточного року.

17 липня у парламентському Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування створили Робочу групу з питань координації та сприяння міжнародному територіальному співробітництву територіальних громад та регіонів. Її завдання - забезпечувати належну координацію з зазначених питань між органами місцевого самоврядування та центральними органами виконавчої влади.

Рішення та діяльність Уряду

5 липня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 754 «Деякі питання ведення Єдиного туристичного реєстру». Вона визначає процедуру ведення реєстру з 1 січня 2025 року, його структуру, функціонування, адміністрування тощо.

23 липня Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні». У закладах загальної середньої освіти тривалість 2024/2025 навчального року визначено з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року.

У липні Уряд компенсував громадам близько 286 млн грн втрат місцевих доходів у ІІ кварталі 2024 року. Так, 25 липня Кабінет Міністрів України затвердив другий етап розподілу додаткової дотації за ІІ квартал 2024 року для обласного бюджету Луганської області та 124 бюджетів територіальних громад по всій Україні в обсязі 285,9 млн грн.

На тому ж засіданні, 25 липня, Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти. Стандарт будуть застосовувати в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної (професійно-технічної), а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти (щодо здобуття повної загальної середньої освіти). Цей стандарт передбачає можливість формувати індивідуальну освітню траєкторію: навчатися за академічним або професійним спрямуванням. Інфографіка про держстандарт є за посиланням.

Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури оприлюднило Моніторинг реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який підготувало станом на 10 липня 2024 року. У моніторингу традиційно – основні дані зі створення військових адміністрацій населених пунктів, розвитку інституту старост, співробітництву та громад, міжнародному партнерству, розвитку мережі ЦНАП, а також основні показники місцевих бюджетів.

Обговорення загальноукраїнського рівня

В липні нагальні для громад питання традиційно були на порядку денному, хоча кількість заходів дещо зменшилася. Серед публічних обговорень за участі представників центральної влади, місцевого самоврядування та міжнародних партнерів варто виокремити такі:

5 липня на Рівненщині відбулося чергове обговорення реформи профільної середньої освіти, до якої залучені органи місцевого самоврядування.

11 липня в рамках діалогу «Децентралізація на зв’язку» мова йшла про пріоритети ветеранських політик, про алгоритми взаємодії держави та територіальних громад.

15 липня під час Конгресових слухань відбулася презентація проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад».

31 липня на Прикарпатті відбувся Форум громад: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

Ми і надалі слідкуватимемо, як впроваджуватимуться згадані вище рішення, чи втілюватимуться результати обговорень у реальні дії влади і чи відповідатимуть ці дії очікуванням громад.

Щоб не пропустити важливого, стежте за новинами порталу «Децентралізація», нашим онлайн-календарем, а також оновленням наших сторінок у Фейсбуці та Телеграмі.

Вдалого місяця! Про результати серпня поговоримо на початку вересня.

Усі найголовніші новини минулих місяців є у наших оглядах за посиланням.

Найпопулярніші новини липня:

1. Грантові можливості для громад у сфері культури, енергетики та медицини
  2. Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами...
  3. Курс з проєктного менеджменту від Cities4Cities | United4Ukraine: стартувала реєстрація
  4. Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти
  5. У Парламенті зареєстрували законопроєкт щодо розвитку співробітництва громад
  6. Інститут старост в умовах війни: законопроєкт ухвалений в цілому
  7. Каталог можливостей - гранти та конкурси для громад
  8. Пів тисячі молодих лідерів і лідерок завершили «Школу молодіжних рад»
  9. Почали працювати фінансові програми для підвищення енергонезалежності споживачів...
  10. Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...