Нові правила відносин громадян та бізнесу з органами влади: набув чинності Закон «Про адміністративну процедуру»

15 грудня 2023 року набув чинності Закон України «Про адміністративну процедуру» (№2073).


Як відомо, цей Закон дозволить вперше на законодавчому рівні врегулювати всю сукупність відносин між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами та іншими суб’єктами, які уповноважені здійснювати владні управлінські функції (адміністративними органами), з фізичними та юридичними особами.

Положення нового закону вичерпно регламентують поведінку фізичних та юридичних осіб та публічної адміністрації під час розгляду адміністративних справ, прийняття публічною адміністрацією рішень, оскарження дій публічної адміністрації, виконання адміністративного акта. Новий закон визначить єдині для всіх принципи, строки та порядок розгляду адміністративних справ.

Адміністративна процедура важлива для місцевого самоврядування, тому що вона, з одного боку, визначає спосіб реалізації повноважень ОМС, а з іншого, - є способом забезпечення прав, свобод та інтересів жителів громад.

В Уряді акцентують, що Закон вносить зміни у регулювання взаємодії органів місцевого самоврядування з громадянами та бізнесом, саме тому надзвичайно важливо, щоби місцеві органи влади привели свої нормативно-правові акти у відповідність до норм Закону.

Науково-практичний коментар до Закону “Про адміністративну процедуру” можна знайти ТУТ.

Онлайн-курс про нову адміністративну процедуру в Україні доступний за посиланням.

Сайт, присвячений Закону “Про адміністративну процедуру”.

Більше роз’яснень та експертних коментарів про адміністративну процедуру читайте у добірці матеріалів.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...