Нові вимоги до забезпечення укриттів в громадах: роз'яснюють експерти U-LEAD

1 листопада набули чинності нові норми щодо укриттів - ДБН В.2.2-5:2023. Як ці новації вплинуть на відбудову та капітальний ремонт захисних споруд? Які додаткові обмеження при їхньому оснащенні відтепер мають враховувати ОМС?


Команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Донецькій області організувада захід, присвячений новим вимогам до до місцевого самоврядування щодо забезпечення укриттів у громадах. На ньому представники ОМС ознайомилися з нормативними вимогами до облаштування укриттів та затвердженням нових державних будівельних норм.

Спікер заходу, керівник Регіонального офісу Максим Ткач повідомив, що нові будівельні норми щодо укриттів діють з 1 листопада 2023 року. Органи місцевого самоврядування мають враховувати їх при розробці технічного завдання для проєктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів комунальної власності.

За його словами, ОМС необхідно звернути увагу на те, що введена нова класифікація укриттів. Відтепер вони діляться на споруди цивільного захисту – сховища та протирадіаційні укриття, а також на споруди подвійного призначення – СПП із захисними властивостями сховищ та СПП із захисними властивостями протирадіаційних укриттів.

«Введено й час належного перебування в укритті, а також норми щодо обов’язкових приміщень, які мають там бути. Отже, громадам необхідно забезпечити укриття для належного перебування у ньому впродовж 48 годин речами, водою, продуктами тощо», — зазначає керівник офісу.

Окремим питанням є вимоги нового ДБН. Про це під час заходу говорив керівник офісу U-LEAD на Миколаївщині Олег Ільницький. Він зазначив, що введено нові вимоги щодо радіусу збору населення, вводиться принцип інклюзивності захисних споруд. Громадам обов’язкові та рекомендовані приміщення у спорудах подвійного призначення, введене й обмеження:

«Якщо ми говоримо про додаткові обмеження при оснащенні захисних споруд – це заборона використання cкляних і керамічних матеріалів для спорядження евакуаційних коридорів або основних приміщень укриття та заборона облаштування підвісних стель», - зазначив він.

Ще з новацій — додаткові вимоги до захисних споруд у закладах охорони здоров’я та закладах освіти. Наприклад, заклади медицини мають облаштувати в укритті приміщення з ліжками інтенсивної терапії, відділення невідкладної допомоги та під операційну. Також, закладам медичної сфери необхідно облаштувати в укриті пологові зали та приміщення перебування пацієнтів, які потребують дотримання ліжкового режиму.

З основними положеннями ДБН В.2.2-5:2023 можна ознайомитися в презентації.

*за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...