Якими мають стати агенції регіонального розвитку в Україні? Нотатки з круглого столу Комітету Верховної Ради

30 листопада Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів у м. Хмельницький виїзне засідання круглого столу «Дієвість реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку» спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD.

Учасники круглого столу зібралися з головною метою - визначити роль та значення агенцій регіонального розвитку (АРР) в Україні на їх шляху зростання до ефективних інституцій, які підсилюють регіональний розвиток своїх областей інноваціями та зведенням у спільне русло роботи органів влади, бізнес-структур, університетів.

Віталій Безгін, модератор круглого столу, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету-організатора заходу, влучно окреслив актуальність теми, яка залучила до широкого обговорення близько сотні представників законодавчої та виконавчої влади національного та регіонального рівня, місцевого самоврядування, експертів, європейських партнерів.

«Вкрай важлива тема, яка чомусь, на превеликий жаль, трошки буває поза увагою з точки зору формування політик. У той же час ми розуміємо, що якщо Україна стало інтегрується в Європейський союз, без розвитку саме регіональної політики, без стратегічного підходу до розвитку територій, неможливо претендувати ні на європейський ресурси, ні на європейське майбутнє, що, в принципі, ставить велике запитання над нашим потенціалом сьогодні,» – зазначив Віталій Безгін.

«Для того, щоб ми могли визначити пріоритети реальних потреб на місцях, і не лише реагувати на надзвичайні ситуації, а й мати довгострокове бачення розвитку, нам потрібно покладатися на справжніх експертів, – відмітила Сімон Троллер, заступниця керівника програм співробітництва Швейцарії в Україні - Ми щиро віримо, що такими експертами є АРР, які і найкраще знають головні виклики та можливості для відновлення та розвитку. Ми переконані, що cильні АРР стануть важливими платформами для інклюзивного процесу відновлення та регіонального розвитку. З цією метою ми й запустили наш проект «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD».

Ключовим елементом круглого столу стала презентація дослідження «Дієвість реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку» Олени Бойко, експертки проєкту UCORD. Дослідження було здійснене на запит Комітету з метою аналізу механізмів правового регулювання спроможності АРР до виконання визначених завдань у межах своєї цілі заснування - ефективної реалізації державної регіональної політики.

Авторка дослідження звертає увагу на необхідності проведення регіональних зустрічей з метою поширення кращих практик, обговорення проблематики створення та діяльності АРР, напрямів удосконалення їхнього статусу та підвищення ефективності їх діяльності.

Окрім того, важливим є врахування результатів здійсненого дослідження у роботі органів виконавчої влади та розширення обʼєктів дослідження до усіх областей України в рамках контрольної функції Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Презентацію дослідження доповнив реальний європейський досвід успішних агенцій регіонального розвитку у Румунії та Нідерландах, де АРР можуть бути і бізнес-структурами, і неприбутковими організаціями, як в Україні. Європейські агенції проходили свій шлях еволюції, спроб і помилок, від малочисельних організацій до розпорядників мільйонними бюджетами, незамінних учасників розвитку своїх регіонів, та навіть інвесторів у місцевий бізнес. Це займало десятиліття.

«У нас немає стільки часу, - говорить Марина Бриль, заступниця керівника проєкту UCORD. - Та користуючись європейським досвідом, ми зможемо досягнути все швидше. Разом з тим, європейський досвід показує цінність системної і стабільної підтримки агенцій засновниками та державою. Що важливо – ця підтримка, кошти, виділяються не лише на впровадження проектів, а на інституційний розвиток агенцій, підвищення кваліфікації та навчання персоналу».

Вʼячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, наголосив на унікальності ролі, яку АРР мають виконувати в Україні:

«Агенції - надважливий інструмент, інституція, яка буде забезпечувати регіональний розвиток! Це не функція державних чиновників розробляти проєкти, потім себе моніторити і виставляти собі оцінки. Коли ми стоїмо на порозі Європейського союзу, ми зобовʼязані використати ті інструменти, які ефективно працювали і в Польщі, і в Румунії, і в інших країнах східної Європи. Дуже важливо знайти цю нішу у питаннях регіональних стратегій, які можуть вирішувати агенції регіонального розвитку».

Дмитро Турчак, директор Департаменту стратегічного планування та регіональної політики Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, підкреслив, зокрема, необхідність спільних дій для знаходження «дієвих механізмів поліпшення і впровадження в роботу таких ефективних інституцій, якими зарекомендували себе агенції регіонального розвитку у всьому світі і безпосередньо в Європі». Адже дослідження, які проводить Комітет, аналітика й моніторингові дані, які забезпечує Міністерство, опитування, які проводять спільно з проєктами світових партнерів, консультації, у яких беруть участь усі – це запорука успіху розвитку агенцій регіонального розвитку в Україні.

«Вкрай важливо, щоб [агенції регіонального розвитку] були не номінальними інституціями, а такими, що набувають практичних рис» - зазначив Віталій Безгін та завершив круглий стіл закликом не завершувати розмови розмовами і працювати над законопроектами у відповідь на виклики, озвучені творцями та виконавцями регіональної політики в Україні.

Запис прямої трансляції круглого столу «Дієвість реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку» доступний для перегляду на YouTube-каналі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...