Децентралізація: найважливіше за жовтень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підводитиме підсумки місяця, що минув. Говоритимемо про важливі рішення, які прийняв Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу або долучитися до них.


Жовтень 2023 року не був багатим на вагомі рішення для громад, а от подій і обговорень різних рівнів було вдосталь. Згадаємо найважливіше.

24 жовтня Президент підписав Закон про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України (№3285). Ми стежили за розглядом відповідного законопроекту. ЗМІ одразу підхопили новину про підписання закону і згарячу «вбили» усі селища міського типу, та ще й, заплутавшись у термінології, охрестили їх «поселеннями». Нагадаємо, закон набуде чинності наприкінці січня 2024 року і ніяких «вбивств» ні смт, ні чогось іншого не передбачає. А термін «поселення» застосовуватиметься для колишніх садибних товариств та дачних кооперативів, які нарешті зможуть стати частиною громад. Відповіді на найпоширеніші запитання щодо основних положень закону є за посиланням.

Важливо також, що у жовтні відновилася публічна дискусія про необхідність прийняття законопроекту (№4298), який передбачає реорганізацію місцевих державних адміністрацій відповідно до сучасних реалій, а також відновлення функціонування системи забезпечення законності діяльності органів місцевого самоврядування в Україні. Цей законопроект обговорили 14 жовтня під час зустрічі високого рівня у Львові. Рішення, звичайно, ніякого прийнято не було, але учасники заявили про те, що досягли консенсусу з більшості положень. Пізніше народний депутат Віталій Безгін у своєму інтерв’ю висловив думку, що приймати цей законопроект треба зараз, бо далі зробити це буде набагато важче.

В центрі уваги цього місяця також були бюджетні питання. Так, 17 жовтня Верховна Рада України не змогла прийняти в другому читанні проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, які в тому числі передбачали вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів (№10037). Законопроект відправили на повторне друге читання і мають знову розглянути ще під час поточного Бюджетного процесу. Головне, щоб при підготовці до повторного розгляду не зникли корисні для громад правки, як то додаткова дотація для деокупованих територій, доступ сільських та селищних громад до запозичень тощо. Ми стежитимемо за розглядом законопроекту і надалі.

19 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні Бюджет на 2024 рік. Про його основні важливі для місцевого самоврядування положення ми писали тут. В другому читанні Бюджет-2024 народні депутати мають прийняти не пізніше 20 листопада.

Варто також згадати, що на початку жовтня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури опублікувало Моніторинг реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який останні роки з’являється не часто. В ньому – актуальні дані про міжнародне партнерство, міжмуніципальне співробітництво, місцеві бюджети, розвиток інституту старости, створення військових адміністрацій населених пунктів. Отже, якщо потрібна загальна статистика, він стане у пригоді. Моніторинг попередніх періодів є за посиланням.

З важливих обговорень цього місяця варто виділити публічні консультації «Регіональний вимір Плану України», які провели Мінекономіки і Мінінфраструктури. Про «План України» громадам важливо знати, бо це має бути комплексний документ, котрий стане стратегічною основою відновлення та економічного розвитку держави на найближчі 4 роки. Отже на нього органам місцевого самоврядування в найближчій перспективі доведеться орієнтуватися. Попередньо, він складатиметься з шести основних блоків, що сформують комплексне бачення розвитку української економіки. «План України» має стати складовою реалізації Ukraine Facility - чотирирічної програми ЄС з фінансування України на суму 50 млрд євро. Щоправда, поки невідомо, коли варто очікувати хоча б попереднього плану «Плану України», але необхідність про його прийняття вже листопаді цього року урядовці і народні депутати говорили неодноразово... Отже, спостерігатимемо.

Органи місцевого самоврядування також мають змогу долучитися до обговорення проекту Державного стандарту профільної середньої освіти (10-12 класи й заклади професійної освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти), який Міністерство освіти і науки України розпочало в жовтні. Європейська практика доводить, зокрема, досвід Швейцарії, що громад відіграють велику роль у профільній освіті дітей, тому органи місцевого самоврядування мають бути залучені до згаданого обговорення.

Щоб не пропустити важливого, слідкуйте за новинами порталу «Децентралізація» також у Фейсбуці та Телеграмі.

Гарного листопада, про підсумки якого поговоримо на початку грудня!

 

10 новин, які у жовтні зацікавили користувачів порталу найбільше:

  1. Довіряємо лише офіційним джерелам - телеграм-канали регіональної влади (оновлено)
  2. Триває прийом заявок на участь у Програмі «Відновлення доступу населення до медичної допомоги»
  3. Грантова програма Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» - розпочався прийом заявок
  4. Верховна Рада прийняла проект закону про Державний бюджет України на 2024 рік у першому читанні
  5. Президент підписав закон про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою
  6. Атестація педпрацівників по-новому: що треба знати (запис вебінару)
  7. Триває прийом заявок на грантову програму у сфері охорони здоров’я
  8. Актуальні програми ЄС для українських громад
  9. Алгоритм дій посадових осіб місцевого самоврядування під час застосування окремих заходів забезпечення кримінального провадження
  10. Дитячі мрії. Як у Кілійській та Галицькій громадах виграють проєкти та реорганізовують освітній простір

* за матеріалами сайту "децентралізація" 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...