«Співпраця з муніципалітетами-партнерами має слугувати цілям розвитку громади і підвищенню якості життя її мешканців», - В’ячеслав Негода

Євроінтеграція і відбудова України – два ключові пріоритети для співпраці українських громад з муніципалітетами зарубіжних країн на найближчу перспективу.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода на Форумі «Побудова «Мостів довіри» між муніципалітетами України та ЄС для відбудови та відновлення України», який відбувся 28 жовтня.

Учасники заходу - представники міст-партнерів «Мостів довіри», муніципалітети України та ЄС, зацікавлені у міжнародному муніципальному співробітництві, асоціації органів місцевого самоврядування в Україні та країнах-членах ЄС, Програма «U-LEAD з Європою», CEMRPLATFORMA, Міністерство розвитку громад та територій України, Представництво ЄС в Україні та представники Європейської Комісії.

«Статус України як країни-кандидата на вступ до ЄС, відкриває перед нею великі перспективи. І на шляху до євроінтеграції необхідно зробити ще велику роботу на національному і на місцевому рівнях. Унікальність шляху, який Україна має пройти в процесі євроінтеграції, полягає в тому, що їй одночасно потрібно буде вирішувати завдання відбудови після перемоги», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, в процесі підготовки до вступу в ЄС, ключове значення для громад матиме їх спроможність і навички підготовки проектів, які з одного боку, відповідатимуть стратегічним цілям розвитку громади, а з другого - вимогам і стандартам програм і фондів ЄС, а також їх здатність ефективно управляти коштами, які будуть надходити на місцевий рівень.

Заступник Міністра підкреслив, що налагодження міжмуніципальних зв’язків між українськими територіальними громадами і муніципалітетами з країн ЄС, а також з інших країн-кандидатів є однією з ключових передумов залучення додаткових ресурсів, експертизи і підвищення готовності до робити з європейськими фондами, коли така можливість відкриється.

Він відзначив особливу важливість ініціативи Програми U-LEAD з Європою «Мости довіри: розширення можливостей громад з України та Європейського Союзу», яка, за його словами, безперечно сприяє активізації наявних партнерств і допомагає встановити нові.

«Але хочу наголосити, що налагодження партнерств з муніципалітетами з інших країн не має бути самоціллю. Велика кількість таких партнерств не завжди є показником ефективності роботи. Співпраця з муніципалітетами-партнерами має в кінцевому рахунку слугувати цілям розвитку громади і підвищенню якості життя її мешканців.  А це означає, що при визначенні потенційних партнерів, потрібно виходити з тих проблем і викликів, які стоять перед громадою і розуміння того, як співпраця з тим чи іншим партнером може допомогти у їх подоланні», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він додав, що Мінрегіон зацікавлений в покращенні спроможності органів місцевого самоврядування щодо розуміння ефективного використання механізмів партнерства і буде всебічно сприяти роботі в цьому напрямку.

Ініціатива «Мости довіри» реалізується Радою європейських муніципалітетів та регіонів (РЄМР) та PLATFORMA за підтримки U-LEAD з Європою, поширення кращих практик успішної співпраці та залучення нових муніципалітетів України та ЄС для подальшої діяльності в рамках CEMRPLATFORMA.

* за даними сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...