Функціонування військових адміністрацій та місцевого самоврядування у період воєнного стану: в Парламенті зареєстрували новий законопроект

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України законопроект №8056 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану».

За словами одного з авторів законопроекту, народного депутата Віталія Безгіна, інформація про необхідність зробити технічний законопроект і більш чітко виписати окремі норми законодавства надійшла від обласних військових адміністрацій (ВА) та органів місцевого самоврядування (ОМС).

Віталій Безгін повідомив про основні зміни, закладені у законопроекті:

  • Розмежовуються повноваження тих військових адміністрацій, які діють на території спільно з місцевим самоврядуванням в обмеженому режимі (до прийняття окремого рішення Парламентом), а також тих військових адміністрацій, яким Верховна Рада за поданням Президента надала усю повноту влади на території (у випадку неспроможності ОМС забезпечувати заходи воєнного стану).
  • Більш якісно виписана норма, що начальником військової адміністрації населеного пункту може бути голова громади.
  • Розширено повноваження Президента щодо оперативного впровадження військової адміністрації у разі потреби (аналогічне регулювання вже існує щодо введення на території ВЦА, тому логічно його мати і щодо ВА).
  • Спрощуються бюрократичні процедури працевлаштування працівників військових адміністрацій населених пунктів, зокрема колишніх службовців в ОМС.
  • Удосконалюється процедури взаємодії військових адміністрацій та військово-цивільних адміністрацій як під час запровадження воєнного стану, так і в післявоєний період.
  • Вирішується ряд проблемних питань, які виникали у місцевих радах у зв’язку з утворенням на території громади військової адміністрації.
  • Посадовцям ОМС, які займають керівні посади, однак чиї ради не функціонують, надається право знайти тимчасово іншу роботу (аналогічне регулювання було ухвалене щодо службовців в ОМС нижчої і середньої ланки декілька місяців тому).

Станом на ранок 20 вересня, тексту законопроекту на сайті Верховної Ради ще не було. «Децентралізація» стежитиме за процесом прийняття згаданого законопроекту. Слідкуйте за новинами порталу.

*за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...