Прозорість місцевого самоврядування: парламентський комітет підтримав законопроект №6401

26 січня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект №6401 про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.

«Прозорість скоро може стати синонімом місцевого самоврядування. І не якоїсь окремої ради, що стабільно потрапляє до ТОП-рейтингів, а усіх, в кожному куточку країни. Документ суттєво розширює норми про відкритість місцевих рад і виконкомів для своїх громад», - сказав автор законопроекту, народний депутат Роман Лозинський.

За його словами, документ пропонує на законодавчому рівні закріпити:

  • Онлайн-трансляції сесій місцевих рад.

«Вони мають стати обов’язковими для всіх муніципалітетів (на сайті громади або через YouTube, Facebook тощо). В умовах об’єднання громад розуміння того, як працює місцева рада, формує довіру мешканців до неї», - вважає народний депутат.

  • Публікації у відкритому доступі додатків до проектів рішень і проектів порядків денних постійних комісій.

«Це дозволить громадянам краще контролювати, які питання місцевого значення розглядаються радою та виконкомом», - пояснив Роман Лозинський.

  • Створення відкритого реєстру об’єктів права комунальної власності громади. Цей інструмент, за словами автора законопроекту, дозволить інвесторам знаходити у громаді цікаві об’єкти для капіталовкладень.
  • Регулярну інвентаризацію майна громади, що допоможе раді, громадянам та бізнесу ефективніше оцінити наявні ресурси громади і більш ефективно їх використовувати.
  • На сесіях ради доповідачі мають виступати державною мовою (синхронізація з мовним законодавством).

Роман Лозинський очікує розгляду законопроекту в першому читанні вже наступного місяця.

 

 
Нагадаємо, законопроект №6401 – один з десяти законопроектів, важливих для децентралізації та розвитку громад, про які ми писали ТУТ.
Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...