Уряд визначив порядок надання субвенції районним радам на 2022 рік

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень, затвердив Кабінет Міністрів України.

Відповідну постанову Уряд схвалив на засіданні 26 січня.

Як повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В'ячеслав Негода, субвенція спрямовується на заробітну плату посадових осіб місцевого самоврядування районних рад у 2022 році.

"Цьогоріч в державному бюджеті передбачено субвенцію для районних рад в обсязі 154,4 млн грн. Ці кошти спрямовуються виключно на заробітну плату посадових осіб районних рад у 2022 році», - пояснив В’ячеслав Негода.

Зважаючи на обмежений фінансовий ресурс райрад, Мінрегіон неодноразово рекомендував їм оптимізувати структуру виконавчого апарату і встановити максимальну кількість штатних одиниць до 8 працівників. Саме на таку кількість працівників і розрахований обсяг субвенції, яка спрямована на фінансування їх заробітної плати.

Деталі Порядку та умов надання субвенції райрадам очікуємо після набрання чинності схваленої Постанови.

Нагадаємо, Мінрегоін неодноразово звертав увагу, що районні бюджети повинні бути збалансованими, незважаючи на обсяг ресурсів, а їх підготовка та виконання є прямою відповідальністю райрад та райдержадміністрацій. Це регламентує Бюджетний кодекс України: «(…) повноваження на здійснення витрат бюджету мають відповідати обсягу надходжень бюджету на відповідний бюджетний період» (п.2 ч.1 ст.7). Бюджетним кодексом також встановлено, що затвердження місцевого бюджету з дефіцитом є порушенням вимог Кодексу.

Спостерігаються такі типові ознаки порушень більшості районних рад: призначення більше одного заступника голови райради; затвердження апарату райради, на фінансування якого немає коштів, але ці видатки затверджуються в районному бюджеті.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...