96 українських громад отримають у 2022 році експертну підтримку U-LEAD у розробці стратегії місцевого розвитку

Сьогодні відбувся семінар про основні засади стратегічного планування місцевого розвитку для представників 96 громад, що отримають експертну підтримку U-LEAD.

До учасників заходу звернулися керівниця сектору регіонального та місцевого розвитку Представництва ЄС в Україні Наталія Старостенко та директор «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель.

Наталія Старостенко наголосила, що сьогодні, після завершення територіальної децентралізації, зусилля спрямовані на те, щоб ця реформа працювала. На практиці це означає допомогти молодим українським громадам розробити власні стратегії розвитку, сформувати стратегічні цілі та застосувати проєктний підхід для їхнього втілення.

«Стратегія місцевого розвитку є основним інструментом, який залучає, дозволяє та посилює громади для збільшення добробуту мешканців. Кожна стратегія має бути розроблена «знизу-вгору», має активно залучати всі зацікавленні сторони з урахуванням місцевих потреб і потенціалу», – зазначила Наталія Старостенко.

Бастіан Файгель повідомив, що «U-LEAD з Європою» активно підтримує українські громади у створенні стратегій місцевого розвитку:

«Мінрегіон оголосив дуже амбітну мету – до кінця 2022 року всі українські громади повинні мати затверджені стратегії місцевого розвитку. Ми активно сприяємо цій цілі. З 2016 року понад 340 громад успішно підготували свої стратегії місцевого розвитку за підтримки U-LEAD. Тепер у нас нова хвиля — 96 громад, які представляють усі 24 області України та відібрані спільно з Мінрегіоном на конкурсній основі для отримання експертної підтримки U-LEAD у розробці своїх стратегій розвитку».

Віктор Подорожний, генеральний директор директорату регіональної політики Мінрегіону, розповів учасникам заходу про новації законодавства щодо засад державної регіональної політики. Він відзначив:

«Мінрегіон інституційно підсилює державну регіональну політику. В кожному регіоні буде утворена Агенція регіонального розвитку – інституція, яка буде провідником між громадами та регіональною владою для кращого планування економічного розвитку. Ми також працюємо над удосконалення системи моніторингу, адже без актуальних даних щодо тенденцій важко спланувати напрям розвитку. Для нас дуже важливо на місцевому рівні запровадити муніципальну статистику».

Сьогоднішня зустріч дала старт важливому процесу – підготовці стратегій місцевого розвитку у 96 українських громадах. Зі списком відібраних громад можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3G8znBz.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...