Яких змін чекати громадам у галузі комунального майна: тези дискусії

Про «Окремі аспекти управління комунальним майном: потенційні законодавчі зміни, проблемні питання» говорили у пресцентрі Українського кризового медіа-центру:

https://www.youtube.com/watch?v=UM1_-or9zrs

Захід організувала Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» DOBRE спільно з Українським кризовим медіа-центром. Подію модерувала Віра Козіна, консультантка Програми DOBRE з питань управління активами.

Браян Кемпл, керівник Програми USAID DOBRE:

"Ми працюємо з громадами за різними напрямками, щоб допомогти їм впоратися із новими можливостями, що дає децентралізація. Один з головних напрямків DOBRE - допомагати громадам покращити ефективність управління комунальним майном, своїми активами. DOBRE проводить навчання про механізми для більш ефективного управління активами, допомагає створювати реєстри, виявити комунальну власність на території, а також розробити план, програму для використання і покращення управління майном. У зв'язку з тим, що громади отримують у власність об’єкти від районних та державних органів, виникає багато запитань".

Сергій Шаршов, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону:

"Минулий рік став ключовим у питанні формування адміністративно-територіального устрою базового рівня (1469 нових територіальних громад) та субрегіонального рівня (136 районів). У 2021 році, серед багатьох інших, важливими завданнями є, по-перше, забезпечення завершення процесу передачі у комунальну власність територіальних громад усіх об’єктів спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України (вже передано 99,9%). По-друге, - вдосконалення законодавчого врегулювання поняття комунальної власності територіальних громад, спільної власності територіальних громад району, області, порядку набуття права комунальної власності, правонаступництва, володіння, користування, відчуження об’єктів комунальної власності. Міністерство, за сприяння Офісу підтримки реформи децентралізації при Мінрегіоні та з урахуванням пропозицій експертів Програми Ради Європи "Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні", розробляє законопроєкт про внесення відповідних зміни до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Леонід Антонєнко, заступник Голови Фонду державного майна України, розповів про новації, запропоновані Проєктом Закону України №4572 «Про внесення змін до Закону України «Про Фонд державного майна України» та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна» та альтернативними йому.

"До другого читання було підготовлена 1141 правка. Кожна четверта правка стосувалася орендних питань. Від депутатів з'явилася пропозиція виокремити частину з них в окремий Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо узгодження законодавства у сфері оренди державного та комунального майна (№6102). До нього вже поданий альтернативний законопроект. На думку Фонду держмайна, парламентарям варто якнайшвидше завершити роботу над підготовкою до другого читання вже проголосованого законопроекту №4572, а не починати все з нуля. Нові законопроєкти, по суті, є лише комбінацією Закону, ухваленого у першому читанні, і тих правок, які були до нього подані".

Детальніше про ключові зміни для громад можна переглянути у презентації спікера та у відеозаписі виступу спікера.

Назарій Задирайко, начальник Управління методології орендних відносин Фонду держмайна, відповів на питання, які громади направляли фахівцям Програми DOBRE. У контексті встановлення стартової ставки під час передачі майна в оренду експерт закликав громади приймати власні методики передачі майна в оренду, адже державна методика не універсальна в деяких аспектах.

Більше відповідей на запитання можна переглянути у відеозаписі виступу спікера.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...