В Будинку рад обговорили укрупнення районів Харківської області

Сьогодні у Харкові відбулося засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо об'єднання (укрупнення) районів Харківської області.

 

Нагадуємо, що до складу робочої групи входять представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, керівники провідних вищих навчальних закладів області, керівники підрозділів обласної державної адміністрації, науковці, депутати та керівники обласної ради, представники громадськості, члени Асоціації органів місцевого самоврядування області - голови місцевих рад різного рівня.

 

Захід провели співголови групи Михайло Черняк, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації та Віктор Коваленко, перший заступник голови Харківської обласної ради.

 

Розпочинаючи захід, Михайло Черняк зазначив, що робоча група з підготовки пропозицій щодо об'єднання (укрупнення) районів Харківської області була створена спільним розпорядженням Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради за зверненням Асоціації органів місцевого самоврядування області.

 

«Ми зібралися сьогодні для того, щоб сформувати чітку позицію Харківської області саме щодо бачення укрупнення районів, - звернувся до присутніх Михайло Черняк. – На думку наших фахівців, ті зміни, що на даний момент представлені профільним міністерством, а саме - розподіл Харківської області на 4 райони, не є коректними».

 

Віктор Коваленко підкреслив, «основні критерії, що лягли у розробку системи, яку ми намагаємося створити – це доступність жителів до послуг, що надаються органами державної влади та місцевого самоврядування. Щоб укрупнені райони поєднували у собі всю необхідну інфраструктуру та могли забезпечити своїм громадам сталий, збалансований соціально-економічний та культурний розвиток».

 

Презентуючи проект укрупнення районів від робочої групи, Микола Тітов зазначив, що майбутні райцентри мають необхідну інфраструктуру та кадровий потенціал. В них вже розміщені територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, судові та правоохоронні органи тощо. Всі вони можуть стати центрами нових медичних округів.

 

Він сказав, що в ході роботи здійснено аналіз стану соціально-економічної активності існуючих сьогодні 27 районів та 7 міст обласного значення. При цьому були використані наукові методи досліджень, проведено аналіз просторового, географічного розміщення районів, шляхів сполучення між населеними пунктами тощо. Не залишився поза увагою іноземний досвід розвинутих європейських країн, але з урахуванням історичного розвитку територій на Харківщині.

 

На його думку отриманні дані не можна ігнорувати, бо критерії, які були покладанні робочою групою в розрахунки абсолютно об'єктивні та розроблені відповідно до європейської практики утворення муніципальних одиниць субрегіонального рівня.

 

Представник від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Юрій Коток зазначив, що пропозиції Міністерства щодо укрупнення районів - це лише проєкт, який розробляється та буде спільно обговореним з областями.

 

«Зараз ми чекаємо на пропозиції всіх областей України, щоб системно проаналізувати та подати проєкт до Кабінету Міністрів України, - сказав Юрій Коток. – Робота триватиме до завершення 2019 року».

 

В результаті роботи, члени групи прийняли проект укрупнення райнів до 7, про що буде повідомлено Мінрегіонбуд.

 

«Це наша спільна принципова пропозиція, яку ми разом з науковцями, експертами, громадськістю та депутатським корпусом будемо підтримувати і відстоювати задля ефективного соціально-економічного розвитку Харківщини», – на завершення акцентував Микола Тітов.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...