Органи місцевого самоврядування закликають визначити основні засади адміністративно-територіального устрою України

Українська асоціація районних та обласних рад схвалила звернення до Президента, Голови Верховної Ради та Прем'єр-міністра стосовно першочергових заходів реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

 

У своєму зверненні Асоціація висловлюється на підтримку урядового законопроєкту «Про внесення змін до Конституції України», яким запропоновано низку змін щодо децентралізації державної влади в Україні та посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування, зокрема:

 

розмежування повноважень у системі органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів різних рівнів здійснюється за принципом субсидіарності, що відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування.

вилучаються з конституційного регулювання місцеві державні адміністрації, натомість основні повноваження зосереджуються на базовому рівні у громаді.

пропонується наступний формат адміністративно-територіального устрою: територія України поділена на громади; громада є первинною одиницею; сукупність громад на відповідній території складає район; сукупність районів на відповідній території складає регіон.

визначається статус виконавчих комітетів, зокрема: органами місцевого самоврядування громади є рада громади та її виконавчі органи, які є підконтрольними і підзвітними раді, що їх утворила. Районна, обласна рада утворює виконавчі органи, які є підконтрольними і підзвітними раді, що їх утворила.

для нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування пропонується запровадити інститут префектів. Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Асоціація вважає, що зміни до Конституції повністю відповідають європейським і міжнародним стандартам та дадуть змогу забезпечити спроможність місцевого самоврядування і побудову ефективної системи територіальної організації влади.

 

Разом з тим, у документі, схваленому УАРОР, вказується, що досі залишається невизначеним один із пріоритетних маршрутів реформи децентралізації – територіальна організація влади. «Удосконалення територіальної організації влади має на меті підвищення рівня якості життя у всіх сферах, надання високоякісних та доступних публічних послуг, задоволення інтересів громадян та їх узгодження з інтересами держави і територіальних громад», – йдеться у документі.

 

Асоціація нагадує що Парламент попереднього скликання так і не прийняв проєкт закону «Про засади адміністративно-територіального устрою в Україні», який міг дати законодавче визначення основних засад адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, зокрема: поняття адміністративно-територіального устрою, його системи та рівнів, адміністративно-територіальної одиниці, населеного пункту (село, селище, місто); засади на яких будується адміністративно-територіальний устрій, органи, до повноважень яких належить розгляд і вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

 

«Українська асоціація районних та обласних рад просить проявити законодавчу ініціативу та внести на розгляд Парламенту відповідний законопроєкт, який дасть змогу визначити основні засади адміністративно-територіального устрою України», – наголошується у зверненні.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...