Верховній Раді пропонують розглянути питання наділення національних асоціацій самоврядування правом законодавчої ініціативи

Українська асоціація районних та обласних рад направила листа до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, в якому обґрунтовується можливість наділення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування правом законодавчої ініціативи у парламенті. Про це повідомив президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

 

«Розраховуємо на підтримку народних депутатів профільного комітету Верховної Ради України. В Україні зареєстровано та діють три всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування: Українська асоціація районних та обласних рад, Асоціація міст України та Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад. Тобто, всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування уособлюють консолідовану позицію більшості органів місцевого самоврядування відповідного територіального рівня, що є своєрідним елементом прямої демократії, і тому, на нашу думку, пропозиції всеукраїнських асоціацій підлягають обов'язковому розгляду», - повідомив Сергій Чернов.

 

У листі Асоціація посилається на Європейську хартію місцевого самоврядування (ратифікована Україною у 1997 р.). Зокрема, на право і спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання та управління суттєвою часткою публічних справ, під власну відповідальність, в інтересах місцевого населення.

 

А також на Закон України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», згідно якого всеукраїнськими є асоціації, що об'єднують більше половини органів місцевого самоврядування відповідних територіальних рівнів.

 

«Враховуючи викладене, пропонуємо після прийняття Закону про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) (реєстр. № 1015 від 29.08.2019) при розробці проєкту Закону, яким визначатимуться випадки та порядок законодавчої ініціативи народу, розглянути питання наділення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, за рішенням їхнього керівного органу - Правління, правом законодавчої ініціативи у Верховній Раді України в рамках законодавчої ініціативи народу. Сподіваємось на підтримку нашої ініціативи заради зміцнення прямого народовладдя в Україні», - йдеться у листі Української асоціації районних та обласних рад.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...