Сергій Чернов взяв участь у засіданні Ради донорів з питань децентралізації

У Києві в Комітеті Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбулося засідання Ради донорів з питань децентралізації в Україні. Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов у своєму виступі звернув увагу учасників зібрання на рекомендаціях прийнятих нещодавно в м. Одесі рішенням правління та резолюцією УАРОР.

 

У заході взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко; Директор Директорату з питань демократичної Ради Європи, співголова Ради донорів Даніель Попеску; спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччини з питань децентралізації в Україні Георг Мільбрадт; Міністр розвитку громад та територій України, співголова Ради донорів Альона Бабак; народні депутати України, а також представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних донорських проектів та організацій.

 

Концепцію проекту змін до Конституції в частині територіальної організації влади та місцевого самоврядування представив сьогодні на засіданні Ради донорів з питань децентралізації в Україні народний депутат, член комісії з питань правової реформи Олександр Корнієнко.

 

Концепція пропонує трирівневу систему адміністративно-територіального устрою – громада (первинна ланка), округ (субрегіональний рівень), регіон (існуючі області та Автономна Республіка Крим). Систему місцевого самоврядування, за словами Олександра Корнієнка, пропонується закріпити на двох рівнях адмінтерустрою – на рівні громади (рада громади та її виконавчий орган) та на рівні області (обласна рада та її виконавчий орган).

 

А також присутні ознайомилися з основними завданнями, що ставить перед собою Міністерство розвитку громад в контексті реалізації Програми діяльності Уряду, які включають отримання якісних комунальних послуг; зменшення втрат при споживанні тепла, гарячого водопостачання та інших енергетичних ресурсів в будинках; відповідальність з побутовими відходами тощо.

 

Рада донорів з питань впровадження реформи децентралізації в Україні є спільнотою донорських агенцій, іноземних дипломатичних представництв в Україні, міжнародних організацій, що фінансують або впроваджують широкомасштабні програми і проекти, а також Уряду України, що має на меті підтримку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, та сформована для здійснення стратегічної координації між Урядом України, іншими центральними органами виконавчої влади та Донорами задля узгодження донорської підтримки до пріоритетів Реформи.

 

На засіданнях Ради донори координують свої цілі та завдання у відповідності до середньострокових і річних планів Уряду, оцінюють результати впровадження Реформи та обговорюють виклики, що впливають на стан її реалізації та донорських проектів чи програм.

 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...