Українська асоціація районних та обласних рад закликає усунути обмеження права представляти в судах інтереси органів місцевого самоврядування їх посадовими особами

У листі до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, який підписав президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, пропонується пришвидшити прийняття законодавчих актів стосовно забезпечення самостійності органів місцевого самоврядування при представленні своїх інтересів у судах.

«Адвокатська монополія» порушує Європейську хартію місцевого самоврядування та обмежить права представницьких органів місцевого самоврядування територіальних громад у доступі до правосуддя, вважають в Українській асоціації районних та обласних рад.

Зокрема у листі зазначається, що чинними правовими нормами «запроваджено адвокатську монополію на представництво інтересів інших осіб у судах, що позбавляє можливості органи місцевого самоврядування з 01.01.2020 здійснювати представництво своїх інтересів та самостійно забезпечувати ефективний захист порушених прав у судових інстанціях».

Із посиланням на принципи Європейської хартії місцевого самоврядування, а саме, що «Органи місцевого самоврядування мають право використовувати засоби правового захисту для забезпечення вільного здійснення своїх повноважень і поважання принципів місцевого самоврядування, які утілені в конституції чи національному законодавстві», у листі сказано: «Вважаємо, що неможливість самопредставництва органами місцевого самоврядування у судах в особі їх посадових осіб (юристів) ускладнить та обмежить права представницьких органів місцевого самоврядування територіальних громад у доступі до правосуддя та, що найголовніше, буде прямим порушенням Європейської хартії місцевого самоврядування».

Звертається увага, на несумісність адвокатської діяльності зі службою в органах місцевого самоврядування відповідно до законів «Про запобігання корупції» та «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Також реалізація процесу залучення адвокатів має додаткові проблемні питання при обрахунку бюджетного запиту на послуги адвокатів, формування документів про публічні закупівлі та на етапі виконання укладених договорів при складанні актів наданих послуг.

«З метою забезпечення належного доступу до правосуддя та якісного захисту порушених прав та інтересів територіальних громад, в особі відповідних рад, ураховуючи схвалення у першому читанні та направлення на висновок до Конституційного Суду України проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України» (щодо скасування адвокатської монополії) (реєстр. № 1013 від 29.08.2019), просимо у максимально короткі строки після отримання відповідного висновку забезпечити прийняття зазначеного законопроєкта та набуття ним чинності, а також невідкладно внести зміни до спеціального законодавства, що регулює ці правовідносини».

Українська асоціація районних та обласних рад пропонує обговорити питання в рамках Консультативної ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, за участі представників центральних органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, Офісу Ради Європи в Україні, експертів.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...