Практичний семінар «Інструменти та механізми участі громадськості у розвитку громади»

Сьогодні у Мерефі відбувся практичний семінар «Інструменти та механізми участі громадськості у розвитку громади», який присвячено питанням створення ОСББ та органів самоорганізації населення, практикам залучення громадськості до прийняття управлінських рішень. Мереф'янці розповіли про такі ефективні форми діяльності за групами інтересів, як Жіноча та Молодіжна ради громади, кожна з яких опікується своїми проектами, довівши справами необхідність свого існування для всієї ОТГ.

 

Участь в обласному семінарі взяли Мереф'янський міський голова Веніамін Сітов; перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов; віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування області, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна; начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик; керівники та представники місцевих рад Харківщини.

 

Відкриваючи засідання, Микола Тітов висловив переконання, що сьогоднішній семінар збагатить присутніх тими практичними напрацюваннями Мереф'янської ОТГ, які задіюють особливо ефективний і дієвий варіант взаємодії влади та громадськості.

 

«Усі ми усвідомлюємо, що на добробут громади дуже відчутно можуть впливати і її жителі. Успіх залежить від того, наскільки ефективно ми зможемо організувати врядування наших домогосподарств, вулиці, мікрорайону. За таких умов важлива тісна та ефективна взаємодія між громадськістю та владою на місцях. Співпраці та партнерства вимагає від нас час та процес реформування», – сказав перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації.

 

Учасники семінару ознайомилися із успішними практиками Мереф'янської громади, які стали переможцями Всеукраїнського Конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», що проводиться за методологією та підтримкою Ради Європи.

 

За словами Веніаміна Сітова, «Харківська обласна рада є ключовим партнером Мереф'янської ОТГ. Результатом стала реалізація низки успішних і важливих для розвитку територій проектів. Серед яких будівництво ЦНАП (кошти обласної субвенції склали 10,6 млн грн), реконструкція спортивного майданчику для ігрових видів спорту та індивідуальних занять фізичною культурою (обласні кошти - 1,5 млн грн), відновлення будівлі дитячого садка у м. Мерефа (2018 рік – 8,758 млн грн, 2019 рік – 2 млн грн).

 

Поточний рік став рекордним для Мерефи в залученні коштів для реалізації мініпроєктів конкурсу «Разом в майбутнє». Так, у 2019-му на реалізацію ініціатив-переможниць залучено понад мільйон гривень.

 

Як зазначила Олена Кулик, Мереф'янська ОТГ має унікальний досвід, підкріплений роками успішної діяльності,:

 

«Вважаю, що сьогодні на тлі великої кількості експертів та знавців, дуже важливо вивчати не лише теорію справи але й навчатися один у одного тим практикам, успіх яких з кожним роком лише підвищується і які вже визнані кращими за результатами Всеукраїнського конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування».

 

Після продемонстрованих Мерефою кращих практик ініціативу продовжити марафон підхопив Чугуїв, пообіцявши наступного місяця презентувати свої кращі соціальні проєкти.

 

Таким чином, говорить Олена Кулик, «щомісяця ми зможемо приділити увагу конкретному району чи громаді Харківщини, який виявляє особливу ефективність у певному напрямі, те, чим вже наша область може поділитися з іншими, те, що вже визнано й достойно оцінено міжнародними інституціями».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...