Сергій Чернов: Голос науковців Харківщини і практиків реформування мають почути у Києві

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов взяв участь у засіданні круглого столу на тему «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: проблеми та перспективи», який відбувся сьогодні у навчально-бібліотечному комплексі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Також в обговоренні питань круглого столу взяли участь перший заступник голови обласної ради Віктор Коваленко; перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов; віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування області, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна; науковці та практики у сфері державного будівництва, депутати й керівники місцевих рад сіл, селищ, міст, районів Харківщини та обласної ради.

«У Харкові знаходиться єдина в Україні Національна академія правових наук і безумовно такого академічного і наукового потенціалу не має жоден регіон. Наше завдання як практиків та керівників різних рівнів донести на державний рівень, що не можна нехтувати цим потенціалом, його треба використовувати, бо тут є системний підхід, чудова школа, підготовлені кадри. Ми зібралися тут, щоб голос Харківщини, науковий і практичний, – був почутий», – значив Сергій Чернов у ході вступного слова.

На думку президента Асоціації, необхідне правове забезпечення всіх етапів реформи місцевого самоврядування з тим, щоб отримати результат, а не дискредитовану реформу, бо будь-яка незавершена реформа – токсична.

Президент УАРОР наголосив, що 22 райони в Україні вже на 100% поглинуті територією об'єднаних територіальних громад й у них спостерігається найбільша конкуренція компетенцій органів влади.

«Ми говоримо про це вже третій рік поспіль. У правовому полі вже знайдено механізм, завдяки якому можна розв'язати цю проблему. У Верховній Раді знаходиться законопроект, який минуле скликання не розглядало понад два роки. Маю надію, що це зміниться», – сказав він.

Щодо моделювання адміністративно-територіального устрою Сергій Чернов зазначив, що «сьогодні в Києві багато експертів не бачать необхідності існування районного рівня влади. На моє переконання, є цілий перелік повноважень, які на нинішньому етапі не можуть бути вирішені на базовому рівні і водночас не можуть автоматично бути передані на регіональний рівень».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...