Сергій Чернов направив до Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад проєкт Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)

Сильне місцеве самоврядування на всіх рівнях адмінтерустрою, збалансований нагляд за діяльністю місцевої влади та ресурси на виконання повноважень. Такі основні положення лягли в текст напрацьованого Секретаріатом Української асоціації районних та обласних рад проєкту Закону Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

До роботи над документом були також долучені профільні експерти.

Законопроєкт визначає, що в Україні діє трирівнева система місцевого самоврядування – муніципалітет-округ-область. На кожному з рівнів місцеві ради утворюють власні виконавчі органи, а їхніми очільниками стають голови відповідних рад.

Строк повноважень органів місцевого самоврядування обраних на чергових виборах — становить п’ять років.

Адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, а також центральної влади на місцях здійснюють префекти.

Як йдеться у Законопроєкті УАРОР, у разі необхідності, більшість актів префекта можуть бути скасовані або у судовому порядку або Президентом, або Кабміном.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...