Представники трьох областей провели у Харкові публічні консультації щодо майбутніх змін до Конституції України

Інклюзивні публічні консультації щодо змін до Конституції України в частині децентралізації відбулися сьогодні у Харкові за участю представників Мінрегіону, парламенту, юристів-конституціоналістів, наукової спільноти та органів місцевого самоврядування трьох регіонів – Харківського, Полтавського, Сумського. До напрацювання узгодженої позиції Харківщини долучився президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

 Участь у заході взяли також перший віце-президент - виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, представники обласної Асоціації - міські голови міст обласного значення, голови ОТГ, науковці.

 Беручи слово на початку обговорення, Сергій Чернов привітав «широку й публічну дискусію навколо змін до Конституції, що розгорнулася в державі. Вона важлива й потрібна, оскільки стосується розвитку громад, регіонів, країни».

 Водночас, за його словами «ця робота проведена ще у 2014 році, обговорено основоположні речі, рішенням уряду затверджено відповідну концепцію реформування й план заходів, які й впроваджуються протягом п'яти останніх років, відповідно до цієї дорожньої карти реформ. Тож, розпочинати усе з початку не доцільно».

 Як підкреслив президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, значно важливіше зосередитися на тих аспектах, які не мають сьогодні узгодженої позиції у суспільстві:

 «Я підтримую проект змін до Конституції, запропонований Президентом України Володимиром Зеленським. Але він містить певні дискусійні речі. Тож, саме на них потрібно сконцентрувати увагу. Аби цей документ зрештою став прийнятним для усіх громадян України».

 Учасники сьогоднішнього діалогу розділилися на три групи, відповідно до регіонального представництва. Харківщина напрацьовувала свою позицію, як і запропонував Сергій Чернов, виходячи з тих аспектів, які досі є гострими і неврегульованими на різних територіях, рівнях влади і громадянського суспільства.

 Говорили про: права та гарантії місцевого самоврядування; розділення повноважень між державою та ОМС; формати партнерства і взаємодії між державою та ОМС; фінансовий захист ОМС; рівні місцевого представництва; систему місцевих органів виконавчої влади; великі громади (міста обласного значення); статус мера, депутата, а також про те, яку проблему треба вирішити чи можливість створити завдяки змінам до Конституції України.

 Зрештою науковці Харківщини, представники асоціацій ОТГ, міст, районів та областей сформулювали компромісне бачення у питаннях адміністративно-територіального устрою, діяльності інституту префекта, правосуб'єктності ОТГ та великих громад. Саме ці чотири позиції на початку зустрічі були найбільш дискусійними.

 Насамкінець учасники публічних консультацій «Через консенсус – до змін у Конституцію у частині децентралізації» обрали делегатів від кожної області, які 10 березня зустрінуться у Києві для формування тексту змін до Конституції.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...