Національна дискусія про зміни до Конституції у радіоформаті

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов був гостем Громадського радіо. В межах вечірньої програми «Громадська хвиля» лунав в ефірі черговий випуск спецпроекту «Де це», що розповідає про результати децентралізації, і виходить у партнерстві Харківської обласної ради й Громадського радіо.

Темою розмови було обговорення результатів круглого столу, що відбувся у Києві за участю національних асоціацій самоврядування, й був присвячений змінам до Конституції України (у частині децентралізації).

Інтерес радіослухачів з різних куточків України, які телефонували й ставили запитання гостю у прямому ефірі, свідчив про небайдужість до аспектів адміністративно-територіального устрою країни та встановлення балансу між різними гілками влади для їх ефективної діяльності.

Сергій Чернов розповів детально про те, які саме зміни до Конституції пропонує Українська асоціація районних та обласних рад, зокрема, ними "визначено, що в Україні діє трирівнева система місцевого самоврядування – муніципалітет-округ-область.

На кожному з рівнів місцеві ради утворюють власні виконавчі органи, а їхніми очільниками стають голови відповідних рад. Строк повноважень органів місцевого самоврядування обраних на чергових виборах – становить п'ять років.

Адміністративний нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування, а також центральної влади на місцях здійснюють префекти. У разі необхідності, більшість актів префекта можуть бути скасовані або у судовому порядку, або Президентом, або Кабміном".

Система «муніципалітет-округ-область», на переконання Сергія Чернова – оптимальна трирівнева модель. Без вторинної гілки влади, якою зараз є район, а у перспективі буде округ, прискориться спустошення сіл. Бо громади в масштабах цілої держави поки неспроможні взяти на себе такий обсяг повноважень, зазначає президент УАРОР:

«Тим, хто сьогодні вважає, що не потрібні райони, я хочу сказати, що цей рівень потрібен хоча б на перехідний період. Але його не треба малювати у Києві циркулем для Львівщини, Харківщини чи Донеччини, це повинно відбуватися за участю регіонів, слід проводити відкриті консультації, і це повинно бути відображено у відповідних законодавчих актах, а не навпаки.

Там, де райони не потрібні, повинен бути механізм, щоб не було дублювання повноважень, особливо там, де ОТГ на 100% поглинули території районів. І там районні ради і адміністрації кричать – зробіть з нами щось, бо ми дублюємо повноваження. Тут – безумовно, і проти цього ніхто не виступає.

Але там, де в районах створені маленькі громади, і в більшості вони неспроможні, треба не поспішати. Коли ми покриємо всю територію України спроможними громадами, ми зможемо сказати, чи потрібен цей субрегіональний рівень, чи ні. А поки на території України величезна кількість необ'єднаних громад і велика кількість об'єднаних, але неспроможних громад, то на цих територіях повинні надаватися всі послуги, які надаються і зараз».

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...