Сергій Чернов: Ліквідація районного рівня прискорить вимирання сіл

На цьому наголосив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час круглого столу в Укрінформі, в ході якого йшлося про зміни до Конституції, підготовлені УАРОР.

 Сергій Чернов зазначив, що Україна, запозичуючи провідний світовий досвід реформування місцевого самоврядування, має все ж пройти власний шлях:

 «Повністю ми не можемо взяти й перенести в наші реалії найкращу модель Польщі, Швеції чи Німеччини з однієї причини – вона не спрацює. Бо Україна – це села, традиції й лише притаманний нам уклад життя. Не зважати на це не можна. Україна - велика країна з багатою і непростою історією, в якій кожен регіон має свою специфіку. Ймовірно, еволюційним шляхом ми колись прийдемо до певної досконалої, оптимальної для нас, моделі. Але це має бути саме еволюція».

 Президент УАРОР навів статистичні дані щодо демографічної ситуації на Харківщині у сільській місцевості. На його думку, ліквідація районного рівня ще більше прискорить вимирання сіл. З іншого боку, перекласти сьогодні зобов'язання районної ланки влади на ОТГ неможливо, бо далеко не всі громади є спроможними.

 «Наведу приклад трьохмільйонної Харківщини, де сільське населення становить половину, - говорить Сергій Чернов. - У 7 селах регіону немає жодного мешканця. Понад 70 сіл з населенням від 1 до 9 чоловік. Понад 250 сіл з населенням 10-49 людей. Загалом 45% населених пунктів на Харківщині, і це не найгірша ситуація в Україні, з населенням до 100 чоловік.

 В Європі та й у світі шириться тенденція створення агломерацій, села зникають з карт. Наше завдання – знівелювати ці ризики в Україні.

Зараз ми на шляху створення громад. В багатьох регіонах їх створили чимало, але далеко не всі з них спроможні. Вони не можуть взяти собі на баланс районний архів, лікарню, музичну школу, стадіон, Будинок культури тощо».

 З іншого боку, зазначає президент УАРОР Сергій Чернов, «можемо забрати повноваження й майно районів на обласний рівень, це теоретичне припущення. Тоді з базового рівня й податки доведеться забрати. У чому ж тоді децентралізація?».

 Тож, на думку Сергія Чернова, районний рівень потрібен, щонайменше на перехідний період:

 «В межах таких великих областей як Харківська, особливо на перехідний період, субрегіональний рівень треба залишити. Можливо, коли повсюдно будуть створені спроможні громади, які сповна зможуть взяти на себе відповідальність й управління спільною власністю територіальних громад, підхід до цього питання зміниться. Але не в сучасних умовах».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...