Микола Тітов: Незначна щільність населення Харківщини змушує пропонувати для майбутнього територіального устрою області не менше 7 районів

У програмі «Де це?», що розповідає про хід децентралізації і виходить на Громадському радіо у партнерстві з Харківською обласною радою, цього разу гостем ефіру був Микола Тітов, депутат облради, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

 Йшлося про майбутній адміністративно-територіальний устрій, зокрема, Харківщини, у контексті дискусій, які тривають на загальнонаціональному рівні, і учасником яких був Микола Тітов. Ключові тези він виклав у радіоефірі:

 «Для мене важлива не кількість районів, скільки їх буде у підсумку на Харківщині. А критерії, які будуть покладені в основу формування районів. Від того, як зможемо збалансувати ці критерії, залежатиме, скільки буде районів – 5, 6 чи 7.

 Як член робочої групи, я є прихильником того, що наша Харківська область, як і Львівська, до слова, може запропонувати модель устрою не менше, ніж з 7 районів. Чому так? На жаль, Харківська область, хоч і має велику чисельність населення, понад 2,7 мільйона, але водночас має ряд місцевостей, де щільність незначна – 23-24 людини на один квадратний кілометр».

 За словами Миколи Тітова, «щоб за європейськими стандартами набрати 150 тисяч в один район, треба з'єднати по 6, по 7 районів. Уявляєте, яка це площа? Це близько 7 тисяч квадратних кілометрів. Як управляти цією територією і надавати якісні послуги людям? Як люди зможуть діставатися до цих адміністративних центрів для отримання послуг? Для мене критерій у 150 тисяч дуже важливий, але, на щастя, він має рекомендаційний характер».

 Резюмуючи свою позицію щодо майбутнього адмінтерустрою Харківщини із семи районів, депутат облради зазначив: «Маємо зважати на наші особливості територіальні, географічні, історичні, щоб створити зрештою збалансовані райони. Кожен з них повинен мати приблизно рівні стартові можливості для свого розвитку».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...