Навчальні заходи

Навчальний семінар-практикум з питань бюджетного процесу у новоутворених громадах та районних радах

Асоціація спільно з Харківською обласною радою провели в режимі відеоконференції навчальний семінар-практикум для голів громад та районних рад, їх профільних заступників, керівників профільних підрозділів, юрисконсультів та депутатів місцевих рад, керівників фінансових підрозділів райдержадміністрацій, спеціалістів.

Захід відкрили Микола Тітов, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації та Людмила Немикіна, віце-президент Асоціації, керівник Центру розвитку громад, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету.

Учасники обговорили актуальні практичні питання формування та виконання бюджетів новоутворених територіальних громад та районних рад укрупнених районів.

Для представників місцевого самоврядування Харківщини виступили:
1. Людмила Немикіна, віце-президент Асоціації, керівник Центру розвитку громад, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, яка роз'яснила особливості бюджетного процесу, зокрема при фінансуванні проєктів та програм, спрямованих на розвиток територіальних громад.
2. Чернопіщук Валентина Олександрівна, перший заступник Пісочинського селищного голови, яка поінформувала учасників семінару про особливості формування бюджетів територіальних громад на 2021 рік в зв'язку з переходом на прямі міжбюджетні відносини з Міністерством фінансів України.
3. Криворучко Юлія Олександрівна, в.о. начальника фінансового управління Харківської райдержадміністрації, яка окреслила ряд проблем формування районних бюджетів на 2021 рік для забезпечення виконання повноважень районних рад та районних державних адміністрацій, як виконавчих органів райрад.
4. Архіпова Світлана Володимирівна, перший заступник директора Департаменту фінансів облдержадміністрації, яка розповіла про чинну нормативно-правову базу з питань бюджету, а також, про характерні недоліки, які були допущені при формуванні та затвердженні місцевих бюджетів на 2021 рік.

За результатами обговорень було вирішено врахувати зауваження Департаменту фінансів облдержадміністрації, а також, підготувати звернення Асоціації до центральних органів влади щодо:
1. Вирішення проблемних питань фінансування місцевими бюджетами медичних закладів регіону під час децентралізації в умовах запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів пандемії COVID-19;
2. Внесення змін до Бюджетного кодексу України та інших законів з метою фінансового забезпечення виконання конституційних повноважень районними радами, як органами місцевого самоврядування субрегіонального рівня, які представляють спільні інтереси територіальних громад.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...