Навчальні заходи

У Харкові відбувся навчальний семінар-тренінг «Сучасні інструменти для протидії корупції у закупівлях»

Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області за ініціативи секції міських рад міст обласного значення та міських і селищних рад, міст і селищ які є районними центрами Асоціації, спільно з Харківською обласною радою, а також фахівцями антикорупційної організації Transparency International Україна та аналітичної системи для перевірки контрагентів YouControl провела навчальний семінар-тренінг «Сучасні інструменти для протидії корупції у закупівлях».

Для участі були запрошені спеціалісти, які відповідають за тендерні закупівлі міських рад міст обласного значення, міських та селищних рад міст та селищ, які є районними центрами, ОТГ, районних рад Харківської області.

Захід відкрили Микола Тітов - перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації, Сергій Клименко – керуючий справами виконавчого апарату Харківської обласної ради та Галина Мінаєва - Чугуївський міський голова, віце-президент Асоціації, керівник Секції міських рад і селищних рад, селищ які є районними центрами.

Звертаючись із вступним словом до учасників семінару, Микола Тітов розповів, що цьогоріч Асоціацією заплановано ряд семінарів, які розраховані практично на всі категорії спеціалістів місцевих рад, а також – керівництво та депутатів.

«Такі заходи, організовані Харківською обласною радою спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування, дуже інформативні та унікальні в своєму роді. Адже наразі соціальна увага прикута до освоєння бюджетних грошей та антикорупційної політики», - розповів перший віце-президент Асоціації.

Спікери тренінгу продемонстрували інструменти, що дозволяють визначати пов'язаних учасників тендеру, виявляти технічних кандидатів, ненадійних виконавців і розпізнавати шахрайські та корупційні схеми.

Ілля Бібов ‒ консультант ВІ PROZORRO та проекту DOZORRO із Transparency International Україна ознайомив учасників семінару із функціоналом, який дозволяє побачити ризик-індикатори під час проведення процедури, та оцінити кожен підпорядкований підрозділ на показники ефективності. Ілля продемонстрував інструмент «Панель керівних органів» для оцінки ризиковості та ефективності проведення закупівель місцевими радами.

«Ненадійний підрядник ‒ це зірвані терміни, неякісна робота, бюджетні та репутаційні втрати. Останнім часом відбуваються стрімкі зміни у законодавстві, разом з тим удосконалюються технічні можливості електронних систем. Тому ми відчуваємо необхідність показати інструменти для ефективної роботи у сфері закупівель», ‒ коментує GR-менеджер YouControl Наталя Чорногуб.

Олена Ковальова - начальник управління з фінансово-економічних питань виконавчого апарату Харківської обласної ради, поінформувала присутніх про зміни у законодавстві щодо проведення тендерів, які набирають чинності з 2020 року.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...