Навчальні заходи

обговорили сьогодні на навчальному семінарі-практикумі для заступників голів та юрисконсультів місцевих рад Харківщини.

Президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, голова обласної ради Сергій Чернов відкрив семінар-практикум «Практичні питання юридичного супроводу роботи місцевих рад та запобіганню проявів корупції».

Семінар практикум зібрав заступників голів та юрисконсультів районних, міст обласного значення, а також селищних рад та об'єднаних територіальних громад.

Спікерами заходу також виступили перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, заступник начальника управління з питань діяльності виконавчого апарату та роботи з персоналом Харківської обласної ради Олександр Сінельник та інші фахівці з питань правового забезпечення діяльності самоврядування.

Відкриваючи семінар, Сергій Чернов наголосив, що практика проведення подібних заходів дає позитивний результат, тут визначаються найбільш актуальні питання діяльності місцевого самоврядування та пропонуються практичні кроки для вирішення всього широкого кола проблем.

«У процесі обговорення маємо почути кожного, щоб спільно підготувати рекомендації, а потім з цими ініціативами звернутися до органів державної влади або, у межах компетенції, на рівні області прийняти зважені рішення, які б задовольнили усіх», – наголосив голова обласної ради.

Основний зміст питань, яким був присвячений семінар, стосувався питань запобігання та протидії корупції, а також загальним положенням щодо декларування майна, доходів, витрат і зобов'язань фінансового характеру.

Так, під час семінару учасники заслухали інформацію від Олександра Сінельника про заходи щодо запобігання проявів корупції у місцевому самоврядуванні. Зокрема, він виділив три основні напрями серед яких найбільша кількість статей в реєстрі корупційних діянь.

«Перше місце займає фінансовий контроль, де є проблеми в правозастосуванні. Найчастіше люди порушують закон при заповненні декларації в частинах повідомлення про суттєві зміни. До другого та відповідно третього місця відносяться статті Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також обмеження спільної роботи близьких осіб», – говорить спеціаліст.

До того ж, практичним досвідом щодо деяких питань юридичного забезпечення роботи місцевих рад поділився радник Асоціації з правових питань Олег Михайлов, а також про юридичний супровід роботи місцевих рад в умовах нового законодавства розповів керуючий Партнер Адвокатського об'єднання «РУХ» В'ячеслав Ус.

Підбиваючи підсумки роботи семінару, Микола Тітов зазначив: «У зв'язку з тим, що з 1 січня 2020 року представництво органів місцевого самоврядування в судах буде здійснюватися виключно прокурорами або адвокатами, Асоціацією буде проведено ще один навчальний семінар-практикум з цієї теми наприкінці листопаду поточного року».

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...