Щодо найменування місцевих рад, які увійшли до складу нових укрупнених районів

Як відомо, в Україні проведено адміністративно-територіальну реформу, в результаті якої кількість районів зменшено майже втричі.

Після виборів 25 жовтня 2020 року, які відбулися, також по новим положенням виборчого законодавства (на новій територіальній основі), сформовано склад місцевих рад, які готуються до проведення перших сесій.

Але у представників рад, досить часто виникають запитання щодо того, яку назву зазначати у рішеннях: чи старого району, що ліквідувався, чи нового, укрупненого, до складу якого ця рада увійшла. Як, на підставі яких нормативно-правових актів і коли проводити державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (найменування, яке у місцевих рад містить найменування району та області).

Плутанини додає той факт, що у цей перехідний період (листопад 2020), сесії деяких нових районних рад укрупнених районів ще не відбулися (тобто діє попереднє скликання), а районні ради ліквідованих районів - ще працюють та не ліквідувалися.

По-перше, відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 3650, в Україні, як зазначалося, зменшено кількість районів, і якщо рада громади знаходиться на території району, що ліквідувався, вона буде приналежати до нового укрупненого району.

По-друге, відповідно до Виборчого кодексу України, вибори проводилися на новій територіальній основі, тобто до місцевої ради нового, укрупненого району.

Це означає, що після проведення першої сесії місцевої ради новий депутатський корпус набере повноважень, подається до державного реєстратора документи на зміну відомостей юридичної особи (найменування юридичної особи), керуючись зазначеною Постановою ВРУ та Виборчим кодексом України.

Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, проводяться відповідно до Закону України від 15.05.2003 № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" та ряду інших нормативно-правих актів.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...