Сергій Чернов обґрунтував доцільність для України двопалатного парламенту

Про оптимальну політичну модель України, виборчу систему та розвиток місцевого самоврядування йшлося сьогодні в ході онлайн прес-конференції голови обласної ради, президента Асоціації Сергія Чернова.

 «Займаючись питаннями місцевого самоврядування й децентралізації, я особисто переконався, що в Україні має бути двопалатний парламент. Яким би не був президент, уряд та парламент України, з часом починають працювати політичні противаги, тож у державі немає консенсусу, спокою й перспективи. До сьогодні немає дієвих інструментів, щоб на рівні областей України було конкурентне змагання за обсяги залучення інвестицій та створення робочих місць з урахуванням регіональних особливостей, адже заполітизована система відносин, яка сформувалась у Києві, сьогодні переноситься на місцевий рівень», - сказав голова облради.

 Сергій Чернов зазначив, що Українська асоціація районних та обласних рад ініціювала зміни окремих пунктів виборчого кодексу, зокрема, у питаннях участі у виборчому процесі винятково потужних політичних партій.

 Нинішній стан справ, пояснює голова обласної ради, принесе протистояння і ми отримаємо в окремих областях на усіх рівнях перевагу однієї політичної сили, яка може бути в опозиції до діючої влади. В такому разі важко находити компроміси для неполітичних рішень. А необхідно ж ухвалювати рішення економічного спрямування для розвитку громад. В інших регіонах ми можемо отримати протилежну політичну структуру, яка керуватиметься рішеннями з Києва.

 «Маленькі партії регіональні, місцеві можуть збалансувати ситуацію. Варто зменшити п'ятивідсотковий бар'єр, змінити вимоги для реєстрації політичних сил. Місцеві політичні сили можуть стати запорукою стабільності майбутніх органів влади. Але потрібно ухвалити рішення, щоб органи місцевого самоврядування були аполітичними», - висловив своє бачення голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...