Вдосконалюємо окремі питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування!

3 листопада 2020 року Верховна Рада прийняла за основу Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» №3651-д, який зараз знаходиться на доопрацюванні до другого читання.

Асоціацією підготовлені пропозиції про удосконалення цього законопроекту. Так, зокрема у пункті 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» проєкту закону зазначено:

«Правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов'язаний передати до комунальної власності територіальних громад окремі об'єкти спільної власності територіальних громад, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України».

Але, слід наголосити, що ініціатива передачі такого майна, згідно статті 3 Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» та пункту 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повинна виходити від відповідних базових органів місцевого самоврядування. Тобто, необхідно попереднє рішення ради громади про готовність його прийняти та утримувати, а тому, імперативна норма та ще й обмежена у часі, не може бути застосована. Районна чи обласна рада не може у примусовому порядку нав'язати громаді утримувати той чи інший об'єкт спільної власності територіальних громад. Нажаль, на даний час, не всі громади мають на це фінансову спроможність.

Враховуючи вищевикладене, Асоціація запропонувала замість терміну «не пізніше 1 липня 2021 року» записати «не пізніше двох місяців з дня відповідного звернення ради громади», що дозволить забезпечити належне зберігання та утримання об'єктів комунальної власності, які надають життєво-важливі послуги населенню.

Такі пропозиції направлені Асоціацією до Верховної Ради України.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...