Розпочалося обговорення нової редакції Закону"Про місцеве самоврядування в Україні"

Відбулася перша установча зустріч Робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні на якій була презентована концепція нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 Організатори зустрічі повідомили, що «в процесі проведення публічних консультацій з внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, було піднято багато нагальних питань які мають бути враховані у законодавстві. Для узгодженої роботи в цьому напрямку було вирішено провести новий цикл публічних консультацій в напрямку розробки оновленого законопроєкту «Про місцеве самоврядування». Нова запропонована профільним Міністерством та профільним підкомітетом редакція законопроєкту передбачає впровадження необхідних базових принципів визначених законодавством як орієнтири для розроблення проєктів нормативно-правових актів з метою забезпечення збалансованості економічного, соціального та екологічного вимірів сталого розвитку України, насамперед «Цілей сталого розвитку України».

 В обговоренні, що проходило у форматі вебконференції взяли участь народні депутати України, керівництво Міністерства розвитку громад та територій України, представники органів національних асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного середовища та громадських організацій.

 Презентував концептуальні засади нової редакції Закону про місцеве самоврядування, заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода. Передовсім, він зазначив, що чинне законодавство, що регулює питання місцевого самоврядування, головне, базовий закон, потрібно привести до положень Європейській хартії місцевого самоврядування та досягнутим результатам децентралізації.

 Заступник міністра визначив принципові зміни в структурі законопроєкту, а саме, реалізація ключових засад європейського самоврядування, чітке розмежування компетенцій держави та місцевого самоврядування, встановлюються правила наділення самоврядування повноваженнями держави, чітко розмежовуються повноваження кожного рівня самоврядування. Крім того, розширюється автономія місцевого самоврядування, але чітко регламентується порядок забезпечення його законності.

 «Децентралізація у нас тільки попереду. Ми зробили основу для подальшої реформи місцевого самоврядування, яке потрібно наділити повноваженнями та ресурсами», - зазначив В'ячеслав Негода.

 Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Комітету Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради Дмитро Гурін представив комплекс доповнень та пропозицій (інтервенцій) до міністерського законопроєкту.

 Зокрема, йдеться про введення поняття сталого розвитку та його завдань – забезпечення відкритості, безпеки, життєстійкості, та екологічної стійкості населених пунктів. Також пропозиції стосувалися статуту територіальної громади, форм безпосередньої участі, вдосконалення балансу повноважень, адміністративно-територіального устрою громади, стратегічного планування та особливо цінних територій та об'єктів, що визначає громада на своїй території. Крім того, низка інтервенцій стосувалася забезпечення прозорості діяльності органів самоврядування та запобігання корупції.

 У своєму виступі експерт Української асоціації районних та обласних рад, член Робочої групи Комітету, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов звернув увагу на необхідність виведення політичних процесів за рамки діяльності місцевих рад, не тільки шляхом вдосконалення виборчого законодавства, а й у рамках базового закону у цій сфері. Також він звернув увагу на необхідність унормувати, що при підготовці стратегічних документів сталого розвитку громад, мають бути враховані регіональні та національна стратегія. Стратегії розвитку громад у цьому контексті мають бути частинами єдиного цілого.

 Формат обговорення законопроекту передбачає 13 модерованих блоків,про що домовились учасники обговорення при сьогоднішній зустрічі. Попередньо передбачається, що зустрічі-обговорення будуть відбуватися 3-4 рази на тиждень.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...