Не лише захист прав, а й якісна комунікація та пошук спільних рішень, - В’ячеслав Негода про майбутнє асоціацій органів місцевого самоврядування

Асоціації органів місцевого самоврядування завжди захищали й надалі захищатимуть інтереси і права своїх членів.

Але зміни, що відбулися в країні завдяки децентралізації, вимагають від асоціацій нових підходів, нової якості комунікації на усіх рівнях, а також пошуку спільних рішень, найбільш ефективних для розвитку територій.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В'ячеслав Негода під час круглого столу "Правовий статус асоціацій органів місцевого самоврядування: проблеми та перспективи", організованого Парламентським комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За його словами, з самого початку свого існування асоціації органів місцевого самоврядування (ОМС) стояли на двох основних позиціях: захист інтересів своїх членів, а також обмін досвідом між органами місцевого самоврядування.

«Чинний закон про Асоціації ОМС, прийнятий 12 років тому, відповідав реаліям, далеким від сучасної ситуації. В нього закладена ідея про те, що місцеве самоврядування повинно постійно захищати свої інтереси. Тоді, в недецентралізованій країні, це дійсно було першочерговим завданням. За цим принципом асоціації ОМС працюють і по цей день, майже не використовуючи якихось нових ідей і підходів у своїй діяльності. Сьогодення ж вимагає від асоціацій нових поглядів, нової якості комунікації з владою на усіх рівнях, пошуку спільних рішень», - вважає В'ячеслав Негода.

Він зазначив, що Уряд зацікавлений в тому, щоб представники органів місцевого самоврядування мали єдиний спільний голос, шукали між собою порозуміння, компроміси і формували єдину позицію.

«Зараз нам інколи дуже непросто враховувати позиції асоціацій, особливо коли в усіх чотирьох вони різні, а іноді протилежні», - сказав заступник Міністра.

За його словами, консолідація зусиль асоціацій важлива ще й тому, що, маючи єдиний сильний голос – конгрес, асамблею чи ще щось інше, - асоціації могли би мати право законодавчої ініціативи. А це вже зовсім інший рівень комунікації, можливість максимально ефективно використовувати зусилля органів місцевого самоврядування.

Думку про єдиний голос місцевого самоврядування підтримали також народні депутати – члени профільного комітету.

«Головне, щоб цей єдиний голос не став монопольним. Ми маємо чути голос представників місцевого самоврядування усіх рівнів, і не лише голів, а й депутатів місцевих рад», - сказала народна депутатка Лариса Білозір.

«Так, ми маємо чути кожного, але ці голоси повинні зливатися в єдиний, об'єднавчий голос. Сьогодні ж асоціації не завжди знаходять між собою порозуміння. Це видно, наприклад, у питанні ПДФО. Крім того, у цьому спільному голосі за інтересами міст-мільйонників не мають губитися інтереси малих громад. В особі асоціацій органи місцево самоврядування повинні мати якісного лобіста своїх інтересів, який може на рівних розмовляти з Урядом і Парламентом, - вважає народний депутат Олександр Аліксійчук.

«На мою думку, кожна громада має перебувати в якійсь одній асоціації. Тоді поступово природнім шляхом ми дійдемо до практики, коли одна потужна асоціація формуватиме єдиний голос громад, матиме право законодавчої ініціативи, матиме представників в Уряді і Парламенті, отже буде серйозною інституцією, яка може відстоювати і лобіювати інтереси громад», - сказав народний депутат Вячеслав Рубльов.

Захід проводився спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, асоціаціями органів місцевого самоврядування за сприяння та за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...