Про остаточні успіхи чи поразки децентралізації говорити зарано, бо попереду ще багато важливих і непростих рішень, - В’ячеслав Негода

Успіхи реформи місцевого самоврядування та територіальної організації вдали, яких вдалося досягти за минулі роки, беззаперечні. Це підтверджує і підтримка децентралізації жителями громад, і висока оцінка результатів міжнародними партнерами. Але однозначно говорити про те, як закінчиться реформа, зарано, бо багато чого залежить від рішень по змінах до Конституції, від прийняття Муніципального кодексу, від того, як майбутні рішення будуть імплементовані на усіх рівнях.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В'ячеслав Негода під час панельної дискусії «Завершення реформи місцевого самоврядування. Успіх чи поразка?» VIII Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування.

«Сформувавши нові громади і райони, ми вже створили стійкий фундамент для діяльності як органів місцевого самоврядування, так і територіальних органів виконавчої влади. Усі територіальні громади в країні з початку цього року вже стали рівними у правах і можливостях. Вони отримали повноваження, майно, землю, інші ресурси. Зроблено багато. І якщо оцінювати пройдені етапи, я б спирався тут не лише на оцінку учасників реформи, а в першу чергу на думку людей. Соціологічні дослідження, які ми проводимо з 2015 року за сприяння Програми Ради Європи, демонструють щорічне збільшення довіри і обізнаності жителів громад про реформу. Мабуть, жодна реформа не має такої підтримки і розуміння, як децентралізація», - сказав В'ячеслав Негода.

Він також зазначив, що дуже вадливою для оцінки результатів реформи є позиція міжнародних партнерів.

«І ця позиція, на щастя, однозначна. В лютому цього року Європейський Парламент визнав децентралізацію однією з найуспішніших реформ в Україні. Також цього тижня Група послів країн "Великої сімки" (G7) привітала успіх України в об'єднанні територіальних громад. Це також свідчить, що на попередніх етапах реформи ми робили правильні кроки, як би важко і непопулярно часом це не було. А от чи вдасться нам, успішно завершити реформу, залежить великою мірою від рішень Верховної Ради і активності самих громад, які мають бути зацікавлені, щоб їхній статус, права і ресурси були захищені Конституцією і не залежали від змін центральної влади», - сказав заступник Міністра.

Він нагадав, що закріплення досягнень децентралізації в Конституції України – це і головна рекомендація міжнародної спільноти.

«Вірю, що для більшості учасників реформи очевидна невідворотність і безальтернативність цих змін, як і те, що вони спрямовані на зміцнення громад. Ми довго обговорювали їх і знайшли порозуміння у більшості питань. Далі маємо приймати рішення. Позицію по найбільш складним з них можна узгоджувати на створеному за ініціативи Президента Конгресі місцевих та регіональних влад», - вважає В'ячеслав Негода.

Наголосив заступник Міністра і на необхідності внесення змін до цьогорічного Державного бюджету.

«Через те, що на кінець минулого року ще далеко не усі громади отримали майно, розрахунки подекуди були зроблені не зовсім правильно. І тепер виникла ситуація, що навіть деякі бездотаційні (реверсні) громади, мають проблеми із дохідною частиною і невзмозі покрити видаткову частину дохідною, що створює проблеми з фінансуванням бюджетної сфери. Потрібно було б провести глибокий аналіз виконання місцевих бюджетів за перше півріччя і внести відповідні зміни до державного бюджету», - сказав В'ячеслав Негода.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...