Як старий Держпром стає новим

До 30-річчя незалежності України Будинок Державної промисловості, що стрімко наближається до свого вікового ювілею, готує сюрприз - оглядовий майданчик.

Для Харкова він стане першим висотним туристичним магнітом. Майданчик з'явиться в 6 під'їзді на 12 поверсі і відкриватиме очам площу Свободи. Не виключено, що в майбутньому, за наявності фінансування, додасться ще 180 градусів огляду і панорама буде круговою, показуючи також проспект Науки.

Звіти про темпи робіт щодо здачі об'єкта щотижня відправляються в Офіс Президента, зазначає директор обласного комунального виробничо-експлуатаційного підприємства «Держпром» Микола Чехунов:

«У кожному регіоні ювілей незалежності презентує громаді якийсь потрібний саме їй подарунок. У разі Харкова - це можливість побачити наше місто з висоти пташиного польоту».

За словами Миколи Чехунова, для оздоблювальних робіт підприємство намагається максимально залучати місцевих виробників. Так, хол, що веде до оглядового майданчика, викладений керамікою, створеною на Харківському плитковому заводі.

Пам'ятка конструктивізму в 2028-му відзначить сторіччя введення в експлуатацію. Зважаючи на поважний вік і масштаби, будівля потребує реконструкції. Вона, власне, постійно здійснюється, з урахуванням початкового вигляду первістка європейських хмарочосів, повертаючи Держпрому автентичний і водночас оновлений вигляд.

«На замовлення Держпрому Харківський плитковий завод нещодавно випустив партію кахлів, - розповідає депутат обласної ради, голова Наглядової ради Харківського плиткового заводу Валентин Шеветовський. - Ця плитка повністю відтворює за дизайнами і розмірами ту, що була вистелена сто років тому, і змогла витримати темп і ритм життя, що завжди вирує в Держпромі. В тому числі, і політичного. Адже з моменту зведення Держпрому, з 1928-го, там протягом шести років працював уряд країни. Зараз - департаменти облдержадміністрації, підрозділи облради, комунальні підприємства регіону, суспільне телебачення, офіси компаній.

Тепер між 5 і 6 поверхами в переходах, якими так славиться моноліт залізобетонного Держпрому, між 3 і 4, а також між 6 і 7 під'їздами викладено п'ять дизайнів плитки тих часів, але вже виробленої на ХПЗ.

Виконати таке замовлення - все одно, що доторкнутися до історії. Дуже приємно і почесно вдихнути свіжі сили в будівлю, визнану містянами одним із семи чудес Харкова».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...