У Харкові відбувся «круглий стіл» з питань реформування місцевого самоврядування в Україні

У рамках Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області під головуванням Сергія Чернова пройшов «круглий стіл» з питань реформування місцевого самоврядування в Україні.

У засіданні взяли участь представники Програми Ради Європи, провідні фахівці Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України та голови місцевих рад області.

Затвердивши план робіт Асоціації на 2012 рік, члени Асоціації розглянули та обговорили низку важливих питань щодо реформування місцевого самоврядування.

У складі делегації Програми Ради Європи із Франції до Харкова прибув Марку Жерар, професор Університету Париж І Сорбона-Пантеон, експерт Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».

Марку Жерар доповів на тему «Підходи Ради Європи до реформи місцевого самоврядування, правові та інституціональні  аспекти, рекомендації для України».

Про поточну діяльність та плани на майбутнє Ради Європи у сфері розвитку місцевої та регіональної демократії в Україні в рамках реалізації Програми «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» - учасників засідання поінформувала Литвиненко Олена Вікторівна, керівник Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».

Прошко Вадим Якович, експерт Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», член групи незалежних експертів з питань Європейської хартії місцевого самоврядування при Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи доповів на тему «Впровадження Європейської хартії місцевого самоврядування в Україні, аналіз відповідності українського законодавства положенням Хартії».

Також, про проблемні питання реформування місцевого самоврядування розповів Ткачук Анатолій Федорович, директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства,  експерт Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».
У дискусії взяли активну участь голови районних рад та міські голови.

Також, з доповідями виступили Тітов Микола Ілліч – перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації, Любченко Павло Миколайович, завідуючий науковим відділом Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України, доктор юридичних наук та Шахматова Тетяна Петрівна, старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України.

По завершенню засідання «круглого столу» Сергій Іванович Чернов запропонував створити робочу групу з вивчення та узагальнення проблем реформування місцевого самоврядування, яка підготує конкретні пропозиції з метою донесення їх до центральних органів влади.

Під головуванням Тітова Миколи Ілліча – першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації у цієї робочої групі будуть працюватимуть Масельський Степан Іванович - віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування, представник члену Асоціації, голова Балаклійської районної ради, Бєлий Володимир Миколайович -  віце-президент Асоціації, керівник секції міст обласного та районного значення і селищ,  які є районними центрами, Богодухівський міський голова, Шумейко Світлана Анатоліївна - віце-президент Асоціації, керівник секції сіл та селищ, Високопільський сільський голова Валківського району, Любченко Павло Миколайович - доцент кафедри державного будівництва і місцевого самоврядування Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» та Шахматова Тетяна Петрівна - старший науковий співробітник науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної Академії правових наук України. Практичну допомогу робочій групі надасть Литвиненко Олена Вікторівна -    керівник Програми Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...