Круглий стіл у УАРОР

Сьогодні відбувся круглий стіл на тему: «Організаційно-правові механізми підтримки співробітництва територіальних громад: від ідеї до реалізації», організований Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України спільно з УАРОР за підтримки міжнародних партнерів.

Круглий стіл відбувся на майданчику УАРОР, де в офлайн та онлайн – режимах взяли участь Тетяна Єгорова-Луценко, президент Асоціації, голова Харківської обласної ради, В’ячеслав Негода, Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Олександр Аліксійчук, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, члени УАРОР – голови районних та обласних рад, експерти.

У роботі круглого столу, взяв участь та виступив експерт УАРОР, перший віцепрезидент – виконавчий директор Асоціації, Микола Тітов.

На зустрічі була заявлена позиція, що виокремлення конкретних повноважень районних рад повинні відповідати саме інтересам територіальних громад, тобто визначення саме тих повноважень, виконання яких територіальними громадами ускладнене, і відповідно, було б ефективніше закріпити їх саме за районними радами, як за органом який представляє спільні інтереси усіх громад району.

Серед пропозицій було зроблено акцент на наданні районними радами послуг щодо правового захисту, послуг інформаційного, методичного та організаційно-правового характеру місцевим радам базового рівня, а також підтримки співробітництва територіальних громад.

Робота над визначенням переліку повноважень районних рад буде продовжена у співпраці із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування, профільними міністерствами та народними депутатами України.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...