До розгляду в Парламенті готовий законопроект, який має привести законодавчі акти у відповідність до Закону «Про адміністративну процедуру»

15 листопада Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Парламенту прийняти в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру», внесений Кабінетом Міністрів України (№ 10161).


Цей законопроект має привести законодавчі акти України у відповідність до Закону України №2073-IX «Про адміністративну процедуру», який має запрацювати з 15 грудня цього року, і за яким в тому числі працюватимуть і органи місцевого самоврядування.

«Основною метою законопроекту №101061 є приведення законодавчих актів, які регулюють адміністративні правовідносини, до вимог Закону України «Про адміністративну процедуру», що усуне колізії між його нормами і спеціальними законодавчими актами, а також наблизить законодавство України до стандартів країн ЄС, де діють уніфіковані правила адміністративних процедур. Ну і звісно, окрім того, прийняття цього законопроекту є одним з індикаторів виконання умов Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також одним з основних критеріїв для отримання від ЄС коштів в рамках Ukraine Facility у розмірі 50 млрд євро та 18 млрд євро макрофінансової допомоги в рамках виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС», - прокоментувала народна депутатка України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір.

Заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук також сказав про важливість впровадження Закону України «Про адміністративну процедуру» на шляху євроінтеграції України:

«Висновок Європейської Комісії щодо заявки України на членство в ЄС наголошує на важливості повноцінного впровадження Закону про адміністративну процедуру як одного з основоположних для належного врядування, адже подібні закони успішно працюють у всіх державах-членах ЄС. Для виконання рекомендацій Єврокомісії, по-перше, Закон повинен бути впроваджений з 15 грудня 2023 року. По-друге, для того, щоб він запрацював на повну силу, українське законодавство має бути адаптованим до нього. В цьому контексті дуже важливим є ухвалення Верховною Радою України законопроекту №10161, який приводить у відповідність із Законом України «Про адміністративну процедуру» 122 інших законодавчих акти. По-третє, Україна повинна уникати виключень окремих сфер, діяльності окремих органів з-під дії цього Закону», - зазначив Олександр Банчук.

Нагадаємо, усі держслужбовці та службовці ОМС вже мають змогу користуватися відкритими ресурсами для впровадження Закону «Про адміністративну процедуру»:

  • Онлайн-платформа реформи адмінпроцедури, де є багато корисних матеріалів, у т.ч. ЧЕК-ЛИСТ (критерії для перегляду законодавчих актів для узгодження із Законом України «Про адміністративну процедуру»): https://adminprocedure.org.ua
  • Онлайн-курс на сайті «Зрозуміло!» про основи загальної адміністративної процедури: https://courses.zrozumilo.in.ua/login?next=/courses/course-v1%3AEEF%2BEEF-023%2Bfeb22/about
  • Науково-практичний коментар, в якому надано пояснення науковців та експертів до кожної статті Закону «Про адміністративну процедуру»: https://adminprocedure.org.ua/.../lap_commentary_web.pdf

* за матерілами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...