Про декларування

Національне агентство з питань запобігання корупції як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику виражає свою повагу та, сподіваючись на плідну співпрацю, звертається з проханням ознайомити посадових осіб територіальних громад, які входять до складу асоціацій з інформацією зазначеною нижче.

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-IX від 20.09.2023 «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», яким відновлено обов’язок подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація). Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року.

Окрім того, зазначеним вище Законом, передбачено, що у відкритому доступі не відображаються декларації суб’єктів декларування зазначені у ч.ч. 7 – 14 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) (крім осіб, зазначених у п.п. 1-4 ч. 7 ст. 45 Закону).

Відтак, Законом передбачено можливість вилучення декларації з відкритого доступу публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр).

Процедуру вилучення декларацій з відкритого доступу публічної частини Реєстру, порядок направлення письмового подання та його форму врегульовано Порядком вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування1 , затвердженим наказом Національного агентства від 12.10.2023 № 221/23, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.10.2023 за № 1791/40847 (далі – Порядок).

Вилучення декларації з відкритого доступу Реєстру у період дії воєнного стану в Україні здійснюється Національним агентством на підставі письмового подання уповноваженої на це особи. Перелік осіб, які направляють подання, наведений у п. 3 Порядку.

Так, відповідно до пп. 3, 4 п. 3 Порядку особами, які уповноважені направляти відповідні подання є:

сільський, селищний, міський голова або секретар сільської, селищної, міської ради, голова (заступник голови) районної у місті ради, районної, обласної ради стосовно суб’єктів декларування, визначених ч.ч. 9, 10, 12-14 ст. 45 Закону, які працюють (проходять службу, виконують повноваження) у такому органі, а також стосовно суб’єктів декларування, зазначених у пп. 1, 2, 5-11 цього пункту, відряджених до таких органів;

сільський, селищний, міський голова або секретар сільської, селищної, міської ради, голова (заступник голови) районної у місті ради, районної, обласної ради стосовно суб’єктів декларування, визначених ч.ч. 9, 10, 12-14 ст. 45 Закону, які працюють (проходять службу) на комунальних підприємствах (установах), що належать до сфери управління такого органу, а також стосовно суб’єктів декларування, зазначених у підпунктах 1, 2, 5-11 цього пункту, відряджених до таких підприємств (установ).

Вимоги до подання визначені у п. 6 Порядку.

Окрім того, на сільського, селищного, міського голову або секретаря сільської, селищної, міської ради, голову (заступника голови) районної у місті ради, районної, обласної ради покладено обов’язок забезпечити виконання положень цього Порядку керівниками комунальних підприємств (установ), що належать до сфери управління таких органів (абз. 2 п. 4 Порядку).

Процедуру направлення подання стосовно суб’єктів декларування, які працювали (проходили службу, виконували повноваження) в органах місцевого самоврядування, комунальних підприємствах (установах), що належать до сфери управління такого органу і які не працюють (звільнені зі служби, не виконують повноваження) в іншому органі (військовому формуванні), зазначеному у п. 3 цього Порядку, врегульовано п. 5 Порядку.

Звертаємо увагу, що 10 грудня 2023 року буде відкрито публічний доступ до Реєстру. Відтак, рекомендуємо посадовим особам місцевого самоврядування, зазначеним у п. 3 Порядку завчасно направляти подання про вилучення декларацій до Національного агентства.

Керівник Управління формування політики доброчесності у публічній та приватній сфері Юрій СВЕРБА

НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО З ПИТАНЬ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ

НАКАЗ

12.10.2023  № 221/23

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 жовтня 2023 р.
за № 1791/40847

Про затвердження Порядку вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 12, частини першої статті 47, пункту 2-11 розділу ХIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції»

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що додається.
  2. Рекомендувати особам, зазначеним у пункті 3Порядку вилучення з відкритого доступу декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого цим наказом, направити до Національного агентства з питань запобігання корупції подання про вилучення з відкритого доступу декларацій протягом 30 днів з дня набрання чинності Законом України від 20 вересня 2023 року № 3384-IХ«Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» для забезпечення можливості вилучення таких декларацій до завершення строку, визначеного абзацом третім пункту 3 розділу II «Прикінцеві положення» цього Закону.
  3. Управлінню проведення повних перевірок подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
  4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артема СИТНИКА.
  5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та діє протягом періоду дії воєнного стану в Україні.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції                                                    О. Новіков

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...