Презентовано «Дорожню карту реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні»

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради, президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у міжнародній конференції.
Відкриваючи захід Прем'єр-міністрміністр України Денис Шмигаль відзначив, що говорячи про дорожню карту, мова йде про впорядкування існуючого адміністративно-територіального устрою та перетворення місцевих держадміністрацій в префектури, про відновлення органів місцевої влади та місцевого самоврядування на деокупованих територіях, про підвищення професійного рівня людей, які працюють в органах місцевого самоврядування, та залучення громадян до ухвалення рішень на місцях, про розмежування повноважень між виконавчою владою та органами місцевого самоврядування та інше.
«Ми всі маємо бути зосереджені на нашій єдності, ми маємо бути дуже сконцентровані над тими проєктами, над тими речами, які дадуть нашим Збройним силам змогу перемогти у цій війні. І єдність - ключове слово. Ми всі маємо бути єдиними: центральна влада, наші партнери, влада на місцях, голови громад, громади, всі українці», - сказав Денис Шмигаль.
За словами віце-прем’єр-міністра з відновлення України - Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади дала поштовх до формування ефективного та найбільш наближеного до людини інституту влади в демократичному суспільстві.
«Останні півтора роки Україна стикається з найбільшими у своїй історії викликами. Українські територіальні громади довели свою ефективність та стійкість, тому навіть під час повномасштабної війни ніхто не планує ігнорувати децентралізацію, навпаки, одним з наших пріоритетів є підвищення інституційної спроможності територіальних громад та регіонів, зокрема у розрізі проєктного менеджменту, цифровізації, антикорупції та стратегічного планування», - сказав Олександр Кубраков.
Він також відзначив, що для посилення фінансової спроможності громад триває робота над вдосконаленням можливостей моніторингу та менеджменту місцевих податків, можливістю залучати запозичення та проєкти розвитку, реформу ПДФО, яка має наблизити до європейських практик.
Також до заходу долучились Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит БРІНК.
«Реформа децентралізації - це дуже важливе завдання, не просте завдання, але також і можливості для України, - сказав пан Посол. - Хочу вас запевнити, що підтримка України саме у цій важливій роботі, у реформі децентралізації, продовжиться».
Президент Асоціації,голова Харківської обласної ради, Президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко під час дискусії «Майбутнє децентралізації на шляху до вступу в Євросоюз» зазначила, що при завершенні реформи децентралізації потрібно не забувати про регіони, особливо де населені пункти були під окупацією.
«Так, погоджусь з тим, що громади – основа відновлення країни, вони мають бути спроможні, багаті, інклюзивні та інтегровані. Але. У цій стратегії мають бути представлені реальні кейси з приводу обласних та районних рад. Впевнена, що це не останній варіант Дорожньої карти, і вона буде ще доопрацьована. Якщо ми мріємо про європейське майбутнє країни і націлені на вступ у ЄС, де регіональний - один із важливих рівнів місцевого самоврядування, то маємо на це зважати при завершенні реформи децентралізації в Україні», - сказала Тетяна Єгорова-Луценко.
Вона також відзначила, що і українська влада, і представники міжнародної спільноти єдині у думці про те, що реформа децентралізації має завершитися найскоріше і найуспішніше.
«Як це робити в умовах воєнного стану - такого досвіду немає жодна країна світу, Україна зараз є першопрохідцем. Європейським регіонам в нас теж є чому повчитися», - сказала Президент Асоціації.
Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...