Харківська обласна рада і НАЗК підписали Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування

Від обласної ради Декларацію підписала голова обласної ради, президент Асоціації Тетяна Єгорова-Луценко, від Національного агентства з питань запобігання корупції – голова НАЗК Олександр Новіков.

Підписання відбулось в Харкові, 15 серпня, під час зустрічі голови НАЗК з головами громад. Участь у заході взяли харківський міський голова Ігор Терехов, голови громад і військових адміністрацій.

Учасникам зустрічі презентували мету, основні засади та інструменти Декларації розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування та запуск просвітницького курсу “Доброчесна громада”.

Олександр Новіков зазначив, що від того, наскільки процеси прозорості і підзвітності будуть розбудовані в громадах, залежить можливість залучення коштів на відновлення.

«Доброчесність означає, в тому числі, й ефективність. Це, зокрема, і відповідь на те, чому Україна є стійкою у протистоянні з ворогом. Рівень доброчесності й ефективності українських державних інституцій, і, в першу чергу, органів місцевого самоврядування, є значно вищим, ніж у російської федерації. Але керівники органів місцевого самоврядування мають ретельно працювати над забезпеченням прозорості своєї роботи, зокрема, щодо закупівель, та встановленні антикорупційних запобіжників в своїй діяльності», - сказав голова НАЗК.

Він поінформував про перебіг процесу відновлення обов’язкового електронного декларування публічних службовців та перевірок їхніх декларацій. Відповідний законопроект Верховна Рада має розглянути в другому читанні найближчим часом.

У своєму виступі Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що дійсно, місцеве самоврядування - це потужна команда, яка кожного дня доводить це на Харківщині.

«Сьогодні тут присутні голови громад, військових адміністрацій, які показали, що ми можемо виборювати свою свободу і саме життя для наших громад.

Але треба рухатися далі, і ми розуміємо, що ми хочемо бути в ЕС, хочемо бути надійними партнерами на міжнародних майданчиках, а для цього маємо довести, що наша країна, це - no corruptions. Ми повинні зробити все для того, щоб не соромно було дивитися в очі бійцям Збройних Сил України, міжнародним партнерам і всім, хто вірить в нас та надає допомогу. Впевнена, що ми сильна нація і зможемо побороти корупцію», - підкреслила голова Харківської обласної ради.

Довідково: У липні 2023 року під час Форуму доброчесності НАЗК, Українська асоціація обласних та районних рад, Всеукраїнська асоціація територіальних громад, міські голови уклали Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування.

Зокрема, Декларація проголошує ефективне врядування та нульову толерантність до корупції. Визнає необхідність розбудови доброчесності та запобігання корупції відповідно очікуванням мешканців громад.

Врядування на місцевому та регіональному рівнях орієнтується на стратегічне бачення, сталий розвиток територій та підвищення довіри людей до органів місцевого самоврядування.

Декларація розбудови доброчесності - програмний документ для керівника ОМС. Враховує рекомендації та принципи Ради Європи, рекомендації Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕCP) щодо публічної доброчесності, Конвенції ООН проти корупції та адаптована для органів місцевого самоврядування

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...