Дерадянізація окремих питань адміністративно-територіального устрою: відповіді на найпоширеніші запитання

Щоб уникнути хибних тлумачень та маніпуляцій навколо ухваленого в цілому законопроекту №8263 про вирішення (дерадянізацію) окремих питань адміністративно-територіального устрою, Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, відповів на найбільш поширені запитання.


Навіщо «вбили» смт?

Конституція України не передбачає селищ міського типу як явищ - лише тріаду населених пунктів: місто, селище і село. Термін «селище міського типу» з'явився в СРСР в 1922 році, а в УРСР його почали використовувати через 3 роки замість поняття «містечко». Нарешті попрощалися із радянською спадщиною, що не відповідає нашому Основному Закону.

Якщо у селі/селищі проживає понад 10 тис осіб, чи означає це, що воно автоматично набуває статусу міста?

Ні, автоматичної зміни статусу, тобто «пониження» чи «підвищення» статусу для населених пунктів не передбачено взагалі. Закон лише надає механізм та прозору процедуру зробити це за бажанням громади.

Кого зміни стосуються автоматично?

Виключно селищ міського типу. В результаті, 881 селище міського типу буде переведено до категорії селищ.

Чи втрачають селищні або інші громади (та їх мешканці) будь-які пільги чи преференції?

Ні, законом не передбачено жодних змін до секторального законодавства. Крім того, саме для збереження категорій пільг було ухвалено рішення не переводити смт автоматично у статус міст.

Чи треба змінювати паспорт, нотаріальні документи, документи на житло чи будь-які інші папери у зв’язку з прийняттям закону?

Ні, закон не містить зворотної сили, тому усі ваші документи продовжують діяти і жодної перереєстрації непотрібно робити.


Як відомо, 28 липня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проект Закону №8263 «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

* за матеіралами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...