Вдосконалення участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві – законопроект рекомендований до першого читання

20 липня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного та прийняти за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві (№9450).

«Цей законопроект надає органам місцевого самоврядування додаткові можливості залучення європейської допомоги, у тому числі, для післявоєнного відновлення та відбудови територій», - сказав, представляючи законопроект, народний депутат України, голова підкомітету співробітництва територіальних громад та регіонів Олександр Аліксійчук.

Законопроект у червні цього року пройшов Конгресові слухання, які, за словами Олександра Аліксійчука, мали хороший ефект для представлення законопроекту на платформі Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Як повідомлялося, в законопроекті, зокрема, визначається механізм реєстрації об’єднань, які реалізовуватимуть проекти співробітництва, механізм погодження угод про співпрацю, передбачається виділення коштів окремою стрічкою на конкурс проектів транскордонного співробітництва, чітко прописується роль обласних адміністрацій тощо.

Крім того, законопроект передбачає можливість неприкордонним областям брати участь у співпраці: створювати нові проекти і долучатися до існуючих.

«Цим законопроектом ми не обмежуємо, не припиняємо і не перешкоджаємо, а внормовуємо участь органів місцевого самоврядування або органів державної влади у процесі формування транскордонного співробітництва. Від представників областей ми чуємо, що більшість проблем, з якими вони стикаються у цій сфері, законопроект вирішує», - зазначав Олександр Аліксійчук під час Конгресових слухань.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...