Як діятиме звільнення з плати за землю із Переліку територій Мінреінтеграції: ДПС назвала умови

Платники плати за землю повинні враховувати, що із 6 травня 2023 року діє Закон України від 11.04.2023 р. № 3050-ІХ (далі - Закон № 3050).

Як результат - власники та користувачі земельних ділянок не нараховують та не сплачують плату за землю (земельний податок та/або орендна плата) на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією

ДПС вказує що Перелік територій, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309 може застосовуватися при справлянні плати за землю на відповідних територіях.

Податківці вказують, що не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та/або орендна плата) за земельні ділянки:

1) що перебувають у консервації;

2) забруднені вибухонебезпечними предметами;

3) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) активні бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, забруднені вибухонебезпечними предметами;

4) непридатні для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Також наводяться підстави та періоди такого звільнення від оподаткування.

Закон № 3050 визначає й можливість уточнення податкових зобов'язань з плати за землю, задекларованих до 06.05.2023 року, шляхом подання уточнюючих розрахунків до раніше поданих податкових декларацій по платі землю за 2022 рік та 2023 рік.

Платники плати за землю, які надаватимуть до контролюючих органів уточнюючі податкові декларації за звітні (податкові) періоди, що припадають на період дії воєнного стану, не нараховують штрафні санкції та пеню.

* за матеріалами LIGA360 

 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...