В Харкові обговорили питання оптимізації адміністративно-територіального устрою та організації місцевих виборів у повоєнний період

Взяли участь у відкритому діалозі «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів» президент Асоціації, голова Харківської обласної ради, Тетяна Єгорова-Луценко, перший віцепрезидент - виконавчий директор Асоціації Микола Тітов та керівники місцевих рад регіону.
Захід відбувся на майданчику підкомітетів з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування і з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії. В обговоренні питань дискусії взяли участь народні депутати України, представники місцевого самоврядування та представники проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).
Панельні дискусії «Ключові принципи та критерії формування адміністративно-територіального устрою та основні виклики, обумовлені військовою агресією російської федерації проти України» та «Проблемні питання організації та підготовки виборів у повоєнний період та можливі шляхи їх законодавчого врегулювання» модерували Народні депутати України Віталій Безгін та Аліна Загоруйко.
Починаючи діалог, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зазначила, що перед місцевим самоврядуванням зараз стоять дуже великі виклики і парламент та уряд завжди готові надавати всю можливу допомогу.
«Ми розуміємо, що надзвичайне навантаження знаходиться саме в регіонах. Зокрема, на органах місцевого самоврядування буде величезна відповідальність щодо ефективного впровадження закону про компенсації за зруйноване агресором житло. Вже подано близько 360 тис. повідомлень про руйнування 24 тис кв м житла, і кількість заяв буде збільшуватись. Ми бачимо, що найбільші руйнування житлового фонду виявляються в Донецькій, Харківській та Київській областях», - зазначила Олена Шуляк
Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зазначив, що місцеве самоврядування показало свою потужну спроможність.
«Території відновлюється попри агресію РФ. Зараз ми спостерігаємо, як розвивається обласний центр - Харків. Але ми розуміємо, що кількість викликів велика. Тому, впевнений, неможливо приймати рішення про місцеве самоврядування, не обговорюючи їх з самим самоврядуванням. Зокрема, одна з найважливіших тем, це чи потрібно Харківській області, яка частково була під окупацією та пережила масштабні бойові дії, коригувати в прикордонних громадах адміністративно-територіальний устрій. Адже з попередніх спілкувань я розумію, що є території, які вщент зруйновані», - сказав Віталій Безгін.
Керівник Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» Габріель Абрагам наголосив на актуальності заходу, присвяченого розгляду важливих засад адміністративно-територіального устрою України.
«Питання формування влади на місцях було важливим, і залишається критичним на сьогодні. Надійний та ефективний адміністративний устрій закладає міцну основу для подальшого відновлення та розвитку країни», - підкреслив Габріель Абрагам.
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко подякувала народним депутатам за співпрацю у найбільш актуальних питаннях управління та організації влади.
«Дуже важливо, що ми разом ухвалюємо виважені рішення, які спрямовані на покращення рівня життя громадян. Це яскравий приклад ефективності демократичної моделі, на якій ми будуємо наші відношення.
Прикладів результативної співпраці дуже багато. Навіть під час війни ми працювали с комітетом, який очолює Віталій Безгін, щодо законопроєкту №6504. До співпраці залучили голів всіх асоціацій органів місцевого самоврядування, пропозиції яких були почуті та враховані. Ми розуміємо, що наші пропозиції не проходять мимо уваги Комітету та народних депутатів.
Якщо йдеться про адміністративно-територіальний устрій, хочемо подякувати народним депутатам, які прийняли рішення про утворення семи укрупнених районів у Харківській області, ще до війни. Була відповідна дискусія напередодні прийняття рішення, але час довів, що саме сім районів – оптимальна норма, яка має бути для Харківської області.
Ми розуміємо, що на деокупованих територіях склалася ситуація, яка потребує, опрацювання в контексті реалій сьогодення», - наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.
 
 
 
 
Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...