«Новий європейський Баухауз»: можливості та фінансові інструменти для українських громад

16-17 березня 2023 року в Турині (Італія) відбувся Форум міст - головна річна подія для європейських муніципалітетів.

Форум об’єднав понад 800 представників муніципалітетів ЄС, Європейської комісії, урядів країн ЄС, громадських організацій, бізнесів, експертів, які працюють над практичним втіленням політики ЄС на регіональному та місцевому рівні.

Сьогодні у ЄС наскрізна тема — втілення Європейської зеленої угоди. Мова про створення середовища, яке поєднує високий економічний розвиток, комфортне, екологічно чисте і безпечне середовище.

Щоб впровадити цю угоду — на місцевому рівні створили ініціативу “Новий європейський Баухауз”, а це — цілий перелік фінансових інструментів ЄС. До більшості з них Україна або вже отримала доступ, або отримає в майбутньому, внаслідок поглиблення інтеграції з ЄС. Наразі мова йде про 7 мільйонів євро.

Нижче у матеріалі розповідаємо, про яку саме фінансову підтримку йде мова, що потрібно, щоб скористатися цими програмами, розповімо для чого потрібні англомовні проектні менеджери і муніципальні партнерства з європейськими громадами.

Що означає «відбудова України за європейськими стандартами»

Ключовою темою, яка пронизувала усі панельні дискусії форуму, було впровадження Європейської зеленої угоди (European green deal) на місцевому рівні. Ця амбітна політика ЄС має на меті до 2050 року досягти кліматичної нейтральності в Європі та створити на Європейському континенті безпрецедентне середовище, що поєднує високий економічний розвиток та комфортне, екологічно чисте та безпечне середовище. Внаслідок реалізації цієї політики, вже до 2030 року рівень викидів вуглекислого газу в Європі має стати на 55% нижчим, ніж у 1990 році, а в Європі мають висадити принаймні 3 мільярди дерев. Внаслідок реалізації цієї політики ЄС має розвинути доступну, безпечну та чисту енергетику, систему харчової безпеки — зокрема повернення до здорового харчування в містах та громадах у всій Європі, підвищити конкурентоздатність кліматично нейтральних підприємств, розширити наукові дослідження для впровадження зелених трансформацій, збільшити кількість громадського транспорту, зберегти біорізноманіття та локальні екосистеми.

Варто зазначити, що політика кліматичної нейтральності також пов’язана з подоланням наслідків COVID-19 для європейських міст та зменшення наслідків можливих наступних глобальних пандемій.

Щоб впроваджувати Європейську зелену угоду, на місцевому рівні була створена ініціатива «Новий європейський Баухауз» (New European Bauhouse), «душа Європейської зеленої угоди», як її назвала Урсула фон дер Ляєн. Ініціатива буде впроваджуватися через цілий перелік фінансових інструментів ЄС, до більшості з яких Україна або вже отримала доступ, або отримає в майбутньому, внаслідок поглиблення інтеграції з ЄС.

Підтримка ЄС у відбудові України  інструменти, якими вже можна скористатися

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн ще раніше під час одного зі своїх виступів заявила:

«Ми відбудуємо Україну. Це не лише наш інтерес, але й наш моральний обов’язок. І коли ми будемо це робити, давайте робити це правильно. Давайте відбудовувати Україну в дусі Нового європейського Баухаузу».

І за цими словами стоять конкретні дії ЄС.

Вже в березні 2023 року стартувала навчальна програма Нового Європейського Баухаузу спільно з Угодою мерів та неурядовими організаціями «Розквіт» та ReThink, що об’єднують українських на європейських урбаністів для відбудови України. Українські муніципалітети можуть вже зараз долучатися до навчальних курсів в рамках цієї програми.

Окрім цього, принаймні 7 мільйонів євро буде виділено ЄС в рамках ініціативи «Фенікс» для впровадження конкретних рішень з впровадження  енергоефективності та кліматичної нейтральності у відбудові українських муніципалітетів.

Ініціатива буде фінансуватися з двох основних європейських програм — Horizon- European Cities Mission та LIFE.

З 4 квітня 2023 року стартує європейська програма «Залучення українських міст до Місії кліматично-нейтральних та розумних міст» (англ. Association Ukrainian cities to the Climate-neutral and smart cities Mission), яка надаватиме підтримку українським містам, котрі візьмуть на себе зобов'язання дотримання кліматичної нейтральності до 2023 року. (Детальніше про програму на ст. 96).

В рамках європейської програми LIFE Європейський союз буде допомагати Україні відновлювати навколишнє середовище, яке зазнало руйнівного впливу внаслідок російської війни проти України. Участь в програмі можуть брати як державні органи влади, так і місцеве самоврядування, громадські організації та об'єднання. В рамках програми будуть підтримані довгострокові проекти (3-6 років) за принципом співфінансування (від 60 до 95% від ЄС).

Слідкувати за відкритими можливостями в рамках програми можна в офіційній базі відкритих конкурсів на отримання грантів та участі в тендерах Європейської комісії.

Європейська інтеграція: що чекати українським громадам

Європейський союз приділяє багато уваги розвитку спроможностей європейських громад через низку інструментів, найперше через створення мереж для обміну досвідом. Основними такими мережами є URBACT та European Urban Innitiative. Зараз українські муніципалітети можуть долучатися до мереж лише власним коштом — ці витрати включають в основному витрати на міжнародні подорожі експертів для участі в заходах двічі на рік впродовж 3 років та організацію роботи місцевої групи експертів, що працюють над вирішенням актуальної для громади проблеми.

Навіть в ЄС для багатьох муніципалітетів є великим викликом участь у Європейських програмах і отримання грантів через брак необхідних компетенцій в органах місцевого самоврядування. Це створює дуже конкурентне середовище серед муніципалітетів ЄС. Українським громадам потрібно вже зараз готуватися до вступу України в ЄС, шукати можливості для участі в подібних форумах і та подіях, що організовуються Європейською комісією, а також готувати спроможні команди з експертів та проектних менеджерів зі знанням англійської мови вже зараз.

Домашнє завдання з європейської інтеграції

Англомовний проєктний менеджер

Брати участь у європейських програмах — непросто. Часто найкраща ідея не отримує фінансової підтримки через погано написану заявку. І якби банально це не звучало - у команді громади потрібен англомовний проектний-менеджер. Ідеально - відділ міжнародної співпраці, або місцева громадська організацію, що співпрацює з міською владою.

І якщо вам здається, що в часі війни - це зайва розкіш, то з вами не погодяться громади, які вже зараз завдяки міжнародним партнерам отримують фінансову, гуманітарну, експертну підтримку

1. Постійний моніторинг можливостей для громад

Вище ми згадували наявні фінансові можливості для українських громад. Постійно слідкуйте за оновленнями інформації, вивчайте процедур та умови подання грантів, адже кількість можливостей для України буде зростати.

1. Налагоджуйте міжмуніципальні партнерства

Важливо вже зараз розвивати міжнародні відносини на рівні громад. Таке партнерство допоможе плавніше увійти у загальноєвропейські процеси, коли інтеграція з ЄС буде посилюватися. Адже у вас завжди поруч буде дружня європейська громада, з якою можна втілити спільний проєкт. Існує низка фінансових інструментів підтримки України виключно для мережі партнерств, як наприклад Engagement Global для розвитку німецько-українських партнерств.

Ваша громада-побратим перед структурами ЄС буде підтримувати саме ваші ідеї. В європейського партнера завжди можна порадитися щодо процедур подачі заявок та практичного втілення проектів.

Який перший крок зробити у цьому напрямку? Якщо у вас досі немає портфоліо громади англійькою — зверніться до нас.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...