Співчуття!

Рада Почесних громадян Харківської області сьогодні отримала сумну звістку про передчасну смерть Литвиненка Леоніда Миколайовича, Почесного громадянина Харківської області, доктора фізико-математичних наук,

професора, академіка Національної академії наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, Почесного директора Радіоастрономічного інституту НАН України.

Леонід Миколайович народився 07 травня 1938 року у місті Харкові у сім'ї службовців. Свою трудову діяльність він розпочав у 1954 році інженером Конструкторського бюро "Хартрон" після закінчення радіофізичного факультету Харківського державного університету.

Леонід Миколайович Литвиненко організував і очолив Радіоастрономічний інститут Національної академії наук України (м. Харків) з найбільшим у світі декаметровим радіотелескопом УТР-2 (с. Гракове, Чугуївський район Харківської області). У подальшому під керівництвом Леоніда Миколайовича програму української низькочастотної радіоастрономії шляхом введення в дію обсерваторій у Змійові (Харківська область), Одесі, Полтаві та Львові було розвинуто до масштабу системи інтерферометрів УРАН-1, -2, -3 з багатокілометровими базами, часовою синхронізацією спостережень та кваліфікованими колективами вчених-дослідників та інженерів.

В галузі низькочастотної радіоастрономії, теоретичної та космічної радіофізики в Інституті склалися всесвітньо відомі потужні наукові школи. Фундатором і визнаним лідером наукової школи з теоретичної радіофізики є Л.М. Литвиненко. Поряд з цим, під його керівництвом і безпосередній участі у Відділенні радіоастрономії Інституту радіофізики і електроніки АН УРСР проводилось інтенсивне освоєння міліметрового і субміліметрового діапазонів радіохвиль, створювались новітні радіотехнічні системи різного призначення, а після організації Радіоастрономічного інституту розпочалися перші в Україні радіоастрономічні дослідження у міліметровому діапазоні радіохвиль.

Самовіддана праця вченого, його видатні наукові здобутки принесли Л.М. Литвиненку заслужений авторитет і повагу наукової спільноти. Він – Заслужений діяч науки і техніки України, Почесний працівник космічної галузі України. Його нагороджено орденом «Знак Пошани», за результатами загальнонаціональної програми «Людина року-2006» визнано лауреатом у номінації «Вчений року», за рішенням Міжнародного астрономічного союзу у 2006 році малій планеті 2000NА25 присвоєно ім’я «Литвиненко», а у 2013 році

 Рішенням Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області».

Рада Почесних громадян Харківської області висловлює щирі співчуття рідним та близьким Леоніда Миколайовича! Це втрата не лише для вашої родини, а для всієї Харківщини та науковців України.

 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...