Мінрегіон проводить навчання для начальників новостворених військових адміністрацій громад

У керівників новостворених військових адміністрацій громад Донецької, Луганської та Харківської областей чимало завдань і велика відповідальність.

Від їхніх рішень і дій залежатиме безпека людей і відновлення деокупованих територій. Тому Мінрегіон спільно з експертами проводить онлайн-навчання щодо першочергових кроків утворення та організації діяльності військових адміністрацій.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад України В’ячеслав Негода, відкриваючи перший захід.

За його словами, на звільнених від російських загарбників територіях величезний обсяг роботи з відновлення послуг, критичної інфраструктури, функціонування підприємств, бізнесу. І за відсутності достатніх ресурсів, працювати буде важко.

Звертаючись до голів військових адміністрацій громад, В’ячеслав Негода сказав:

«Для нас важливо, щоб ви зрозуміли, як працює вертикаль військових адміністрацій, які функції, ресурси та відповідальність є саме у вас. Це необхідно для повної консолідації зусиль і взаєморозуміння усіх рівнів, що критично важливо у воєнний час. Багато хто з вас були раніше головами громад і для прийняття рішень мали колегіальні органи – раду та виконком. Але зараз, скоріше за все, рішення треба буде приймати одноосібно. І я закликаю вас з першого дня роботи працювати за законом. Кожен крок, починаючи з утворення військової адміністрації, буде для вас новим. Ми зацікавлені, щоб ваша діяльність відповідала законодавству і була ефективною, тому, спільно колегами з інших міністерств, а також експертами, які практично з перших днів війни допомагали нам ставити законодавство на воєнні рейки, ми готові допомагати вам робити ці кроки».

Інформацію щодо проблемних питань діяльності військових адміністрацій населених пунктів надсилайте до Мінрегіону на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Під час першого онлайн-навчання начальникам військових адміністрацій розповіли про:

• перші кроки утворення та організації діяльності військових адміністрацій населених пунктів;
  • особливості проходження служби та кадрові питання при створенні військових адміністрацій населених пунктів;
  • питання отримання інформації про працівників, майнові ресурси тощо, знищені внаслідок викрадення або знищення техніки та документів на деокупованих територіях;
  • рактичні аспекти організації фіксації збитків на території територіальної громади, де утворена військова адміністрація.

Як відомо, 1 вересня 2022 року Президент України підписав Указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецької області, 23 вересня 2022 року – Указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Луганській області, 1 жовтня – Указ про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Харківської області.

*за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...