Агломерація – нова для України форма співпраці громад, яка дозволить їм отримати ще більше можливостей, - В'ячеслав Негода

Агломерація, як ми розуміємо її зараз, коли триває робота над новим законопроектом, - це нова форма продовження децентралізації, котра дозволяє громадам навколо великих міст без втрати статусу, повноважень і ресурсів завдяки співпраці муніципалітетів отримати нові можливості. 

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад України В’ячеслав Негода під час IX Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування, що проходить сьогодні у Львові.

«Цивілізований світ, який прагне розвитку, будується на співробітництві. Країни Європи, НАТО співпрацюють, щоб бути сильнішими. При цьому вони не втрачають своєї правосуб'єктності, ідентичності, своїх свобод. На цих же засадах будуються і агломерації, де заради спільного успіху, заради розвитку великих територій використовується потенціал кожної громади. Нам не треба боятися цієї практики успішних країн, не варто переживати, що хтось забере повноваження чи ресурси. Треба усвідомити, що лише у співпраці з сусідами задля вирішення спільних питань громада може стати ще більш успішною. Навіть більше, якщо така форма співпраці буде закріплена в українському законодавстві і матиме позитивну практику застосування, спільно громади зможуть вирішувати питання, якими зараз займається обласна чи навіть центральна влада. І робити це органи місцевого самоврядування громад будуть ефективніше, бо вони найближче до людей. Державна влада зацікавлена у зростанні центрів економічного розвитку і буде максимально підтримувати всі форми співробітництва громад, в тому числі і муніципальні агломерації», - підкреслив В’ячеслав Негода.

Як відомо, робота над створенням законодавчої основи для функціонування агломерацій триває. Вже відбулася низка зустрічей з обговорення концепції відповідного законопроекту, яку розробляє Асоціація міст України за підтримки Ради Європи.

«Сподіваюся, в листопаді цього року ми презентуємо законопроект про агломерації і зареєструємо його у Верховній Раді», - сказав під час Форуму народний депутат Віталій Безгін.

Добірка публікацій на тему агломерацій є за посиланням.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...