Місцева влада на деокупованих територіях має відновити діяльність якнайшвидше, - В’ячеслав Негода

Місцева влада на деокупованих територіях повинна запрацювати якнайшвидше, щоб забезпечити життєдіяльність громад. Люди мають отримувати всю потрібну допомогу і принаймні найнеобхідніші послуги.


Про це сказав заступник Міністра розвитку громад України В’ячеслав Негода під час онлайн-наради щодо стану та шляхів відновлення діяльності органів місцевого самоврядування в територіальних громадах і пропозицій щодо доцільності утворення військових адміністрацій населених пунктів на деокупованих територіях Харківської та Херсонської областей.

Організований Мінрегіоном захід був ініційований Координаційним штабом з питань деокупованих територій та народним депутатом України Віталієм Безгіним. Участь у нараді взяли народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Харківської, Херсонської, Донецької та Луганської обласних військових адміністрацій.

Представники обласних військових адміністрацій Харківщини та Херсонщини повідомили, що в деокупованих громадах планується створення військових адміністрацій і призначення відповідних голів. За їхніми словами, створення військових адміністрацій – найефективніший шлях налагодити усі необхідні процеси, відновити послуги і забезпечити безпеку людей у звільнених громадах. Це також потрібно, бо немає впевненості, що місцеві ради матимуть більшість для ухвалення важливих для життєдіяльності громад рішень.

«Якщо ми йдемо шляхом створення військових адміністрацій в громадах деокупованих територій на період воєнного стану, робити це треба якнайшвидше, бо сама процедура займає певний час і потребує, в тому числі, рішення Парламенту про передачу повноважень органів місцевого самоврядування військовим адміністраціям. Досвід такий в Україні вже є, але якщо виникатимуть запитання, Мінрегіон готовий допомогти з роз’ясненнями. Щодо відбору кандидатур керівників цих адміністрацій, я радий чути, що в першу чергу розглядаються кандидатури голів громад, які продемонстрували високий рівень професійності та не зрадили Україну. Взагалі вважаю, що забезпечувати ефективну і безпечну роботу громад на деокупованих територіях мають команди, до складу яких входять і професійні військові, і досвідчені працівники місцевого самоврядування – голови громад, місцеві депутати, службовці, старости», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також підтримав практику обласних військових адміністрацій з залучення народних депутатів від відповідних областей до консультацій з формування пулу кандидатів на начальників та працівників військових адміністрацій.

«Кадрові призначення на цих територій – надважливе питання. І добре, коли вони приймаються зважено», - зазначив В’ячеслав Негода.

Віталій Безгін відзначив важливість спільного обговорення питань відновлення роботи місцевої влади на деокупованих територіях:

«Правильно, щоб у нас був єдиний центр координації, до роботи якого залучені люди з регіонів, котрі бачать, що відбувається на місцях. Спільно маємо напрацювати можливі алгоритми дій для відновлення діяльності місцевої влади на територіях, які були під окупацією декілька місяців, такі як Харківщина та Херсонщина, а також тих, які під окупацією вже роки – Донеччина, Луганщина, Крим. Важливе завдання цієї наради – усі органи влади мають синхронізуватися у розробці політики з зазначеного питання». 

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...